Többször kellett riasztani a KFOR-t Koszovóban

Többször is riasztották a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erőt (KFOR) vasárnap a koszovói helyhatósági választásokon, hogy egységeinek felvonultatásával akadályozza meg a feszültség további éleződését Kosovska Mitrovicában és Zvecanban - jelentették be hétfőn a KFOR illetékesei.

Kosovska Mitrovicában főleg a szerbek lakta északi részen léptek közbe, ahol szerb szélsőségesek szavazóhelyiségeket támadtak meg. Szintén a KFOR biztosította azt az útvonalat, amelyen a lezárt szavazóurnákat szállították a szavazatszámlálási központba. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bejelentette, hogy a támadások ellenére nem kérte a szavazás érvénytelenítését.

A központi választási bizottság (CIK) előzetes adatai szerint a szavazásra jogosultak 45,79 százaléka járult vasárnap az urnák elé. Négy észak-koszovói település (Kosovska Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok és Leposavic) választási adatai még nem ismertek. A CIK hétfőn bejelentette, hogy a polgármester-választásnak második fordulója is lesz a koszovói települések többségében, csupán 10 helyen sikerült már az első körben megválasztani a polgármestert.

A feszültséggel terhes légkörben tartott szavazáson a koszovói albán vezetők, valamint a szerb miniszterelnök és a Koszovóért felelős tárca nélküli miniszter is részvételre buzdította a koszovói szerbeket. Ennek ellenére a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóban rendkívül alacsony - 15 százalék körüli - volt a részvételi arány.

Ez volt az első alkalom, hogy Koszovó egész területén önkormányzati választásokat tartottak azóta, hogy 2008-ban az akkori szerb tartomány egyoldalúan elszakadt Szerbiától. Belgrád azóta sem ismeri el Pristina függetlenségét. A választásoknak komoly tétje Koszovó többségében szerbek lakta északi részén volt.

A Belgrád és Pristina közötti brüsszeli megállapodás értelmében a két fél vállalta, hogy felszámolják a párhuzamos szervezeteket, így integrálják a térségben élő 40-50 ezer koszovói szerbet. Ezt eddig nem hajtották végre. A szerb kormány azért buzdította szavazásra a szerbeket, hogy megalakíthassák a Brüsszel által is támogatott, illetve elvárt koszovói szerb települések közösségét, ehhez pedig szerb vezetésű településekre van szükség.

A többségi albán lakosság számára inkább politikai tesztet jelentett az önkormányzati választás, iránymutatásul szolgálhat a jövő évi parlamenti választások előtt.

Kimaradt?