Irak: október volt a legvéresebb hónap 2008 óta

Október volt a legvéresebb hónap 2008 áprilisa óta Irakban, a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint csaknem ezer ember vesztette életét erőszakcselekményekben.

Az októberi merényletek és terrorcselekmények 964 ember életét oltották ki az országban - olvasható az iraki belügyi, az egészségügyi és a védelmi minisztérium közös jelentésében. Ennél több áldozatot - 1428-at - utoljára 2008 áprilisában jegyeztek fel. A halottak között 855 polgári személy, 65 rendőr és 44 katona volt, a sebesültek száma pedig meghaladta az 1600-at.

Csütörtökön öt, autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel a főváros, Bagdad északi részén, a detonációban legalább 26 vesztették életüket.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök pénteken találkozik Barack Obama amerikai elnökkel a Fehér Házban. Irak washingtoni nagykövete szerdán közölte, hogy a kormányfő az al-Kaida terrorhálózat elleni küzdelemhez egyebek mellett fegyvereket és kiképzőket fog kérni az Egyesült Államoktól. "Komolyabban fel kell készülnünk a fenyegetéssel szemben, támogatásra és segítségre van szükségünk" - mondta a diplomata.

A kormány adatai szerint a terrorcselekmények többségét általában szélsőséges szunnita csoportok követik el Bagdad és más városok síiták lakta körzeteiben. Az amerikai csapatok kivonása után másfél évvel az utóbbi évek legvéresebb erőszakhulláma tapasztalható Irakban: az előző hónapban mintegy 670, az év eleje óta összesen több mint 5000 embert öltek meg az iraki ENSZ-misszió jelentése szerint. Félő, hogy az ország visszacsúszik a polgárháborúba, amely 2006-2007-ben érte el csúcspontját.

Megfigyelők szerint az elszaporodó terrortámadások azt jelzik, hogy a belpolitikai zűrzavar és a szomszédos Szíriában zajló polgárháború miatt Irakban ismét kiéleződtek a vallási ellentétek a kisebbségben lévő szunniták és a többségi síiták között.

 

Kimaradt?