Boszniában még mindig az aknákat kerülgetik

Az elöregedett lőszerek és az aknamezők jelentik a legnagyobb biztonsági problémát Bosznia-Hercegovinában - adta hírül a boszniai sajtó csütörtökön.

Dieter Heidecker, az Európai Unió boszniai békefenntartó erejének (EUFOR) vezérőrnagya azt mondta, hogy Bosznia-Hercegovinában 17 ezer tonna felesleges lőszer van, amelynek egy része 60 évnél is régebbi, a 38 lőszerraktár őrzése pedig a boszniai katonaság egyharmadát lefoglalja. 

Az EUFOR katonái elsősorban a boszniai katonák kiképzését végzik Szarajevóban. A nemzetközi katonai erő legnagyobb kontingensét az osztrák és a török békefenntartók alkotják. 

Osztrák helikoptereket használtak már hegymászók megmentésére is, emellett az osztrák katonák évente 15-20 ezer diákot tanítanak arra, hogyan viselkedjenek azokon a területeken, ahol aknák lehetnek. Bosznia-Hercegovina lakosságának egynegyede olyan térségben él, amelyen még mindig vannak aknamezők, ez az ország területének 2,5 százaléka.

Becslések szerint megközelítőleg 220 ezer akna rejtőzhet még Bosznia-szerte. A problémát súlyosbítja, hogy az 50 ezer négyzetkilométeres állam egészén találhatók ilyen területek, miután a háború alatt a frontvonalak keresztül-kasul szabdalták az országot

Pénzügyi okokból az aknamentesítés az elmúlt években lassan haladt: évente 40 millió euró kéne 2019-ig a munka befejezéséhez, amiből 15 milliót Bosznia-Hercegovinának kell állnia. A legnagyobb támogatást az EU, az USA és Japán adja, az aknamentesítést végző szakemberek és cégek javával együtt.

Kimaradt?