Az orosz Facebooknak dolgozik Edward Snowden

Munkát talált egy informatikai vállalatnál az Oroszországban tartózkodó Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi munkatársa - jelentette be csütörtökön Anatolij Kucserena, az informatikust segítő orosz ügyvéd.

„Edward novemberben elsején áll munkába” - közölte az ügyvéd a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint. Kucserena „biztonsági okokból” nem árulta el, pontosan melyik vállalat alkalmazta Snowdent, csak annyit mondott, hogy egy vezető orosz weboldalnál fog informatikusként dolgozni.

Orosz honlapok találgatásai szerint a szóban forgó vállalat a legnagyobb orosz közösségi oldal, a VKontakte lehet, amely állítólag már korábban is állást ajánlott Snowdennek.

Nem tudni, pontosan hol tartózkodik Oroszországon belül az Egyesült Államok titkosszolgálatainak adatgyűjtési módszereiről számtalan információt kiszivárogtató férfi, azonban csütörtökön egy Snowdent ábrázoló fénykép látott napvilágot a Life News orosz hírportálon.

A felvételen a piros pólót és bézs színű sapkát viselő informatikus két hölgy társaságában látható egy sétahajón a Moszkva folyón. Többen azt feltételezik, hogy egyik kísérője Sarah Harrison, a WikiLeaks kiszivárogtató portál egyik jogásza.

A honlap szerint a fénykép szeptemberben készült és azt bizonyítja, hogy Snowden „vagy Moszkvában él, vagy gyakran látogat Moszkvába”. Az oldal üzemeltetői közölték, hogy a fotóért 100 ezer   fizettek a kép készítőjének, aki interneten küldte el nekik a felvételt. Az informatikus ügyvédjét egyelőre nem sikerült elérni.

Snowden előbb Hongkongba menekült az Egyesült Államok hatóságai elől, ahonnan június 23-án érkezett Moszkvába és hetekig a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitjában tartózkodott. Augusztus elsején kapott ideiglenes menedékjogot Oroszországban, és azóta ismeretlen helyen tartózkodik. Az engedély évente további 12 hónapra meghosszabbítható.

Washington több alkalommal is kérte az orosz hatóságoktól Snowden átadását. Az informatikust az Egyesült Államokban súlyos törvénysértéssel vádolják és felelősségre akarják vonni. Vlagyimir Putyin elnök ugyanakkor közölte, hogy nem adják ki az amerikai informatikust.

Kimaradt?