Fehér szélsőségesek akarták megbuktatni a dél-afrikai államot

Öt és harmincöt év között börtönbüntetésekre ítélték egy fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőséges csoport huszonegy tagját Dél-Afrikában kedden, akik több mint egy évtizeddel ezelőtt Nelson Mandela korábbi államfő meggyilkolására, az Afrikai Nemzeti Kongresszus párt vezette kormány megdöntésére, valamint a feketék elűzésére készültek "búr hadseregükkel".

A több mint tíz évig tartó eljárást lezáró ítélethirdetésen az államcsíny kitervelésével vádolt Mike du Toit volt egyetemi oktató és egy másik vádlott 35 évet kapott. A többi vádlottat rövidebb szabadságvesztésre ítélték, egyesek büntetését a per ideje alatt rács mögött töltött idő fényében felfüggesztették dél-afrikai médiajelentések szerint.

Ez volt az első eset a feketéket elnyomó apartheidrendszer 1994-es vége óta, hogy árulás vádjával ítéltek el valakit Dél-Afrikában.

Az elítéltek az apartheidpárti Boeremag (Búr erő) nevű szélsőséges fegyveres szervezet tagjai voltak, amely állítólag a feketék elűzését követően egy fehérek uralta "búr köztársaságot" akart létrehozni az ország holland gyarmatosítói által a 19. században kialakított egykori közigazgatási rendszer mintájára.

A hatóságok szerint a szervezet felelős egy 2002-es robbantássorozatért, amelyet követően a Boeremag mintegy két tucat tagját tartóztatták le, és több mint egy tonna robbanóanyagot foglaltak le tőlük. A terrorakciókban egy ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek.

A radikálisok emellett 2002-ben Nelson Mandelát is megpróbálták felrobbantani egy út mentén elhelyezett pokolgéppel, de tervük meghiúsult, mivel a Nobel-békedíjas volt államfő végül helikopterrel utazott aznap. Az esettel kapcsolatban négy vádlottat - a Boeremag bombagyárosait - emberölési kísérletben is bűnösnek mondtak ki.

A maratoni per még 2003 tavaszán indult. Egyebek mellett azért is tartott ennyi ideig az eljárás, mert a vádlottak egy része nem ismerte el az ügyben eljáró pretoriai felsőbíróság joghatóságát, arra hivatkozva, hogy az ország apartheid utáni alkotmánya - és ezáltal jogrendszere - nem legitim.

A kétnapos ítélethirdetésen a vádlottakat támogató szélsőséges fehér csoportok is részt vettek. "Száz százalékig támogatom őket, mert a tervük helyes volt. Elnyomnak minket, szolgák vagyunk, lázadni kell ez ellen" - mondta Piet Rudolp, a híveit a bíróságra utaztató búr republikánusok nevű szélsőjobboldali szervezet elnöke az AFP hírügynökségnek.

Kimaradt?