Drótkerítést építenek az oroszok az ukrán határnál

Az orosz határőrök drótkerítést kezdtek építeni az ukrán határ mentén Luhanszk megyében - számolt be egy helyi tévécsatorna hétfőn helyszíni jelentésében.

A televízió híradása szerint a drótkerítés váratlan megjelenése elégedetlenséget váltott ki az ukrán oldalon lakók körében, akik értetlenül állnak a szomszédok tettével szemben, hiszen eddig szabad volt a közlekedés mindkét irányból a határon át. A határ menti ukrajnai településeken élők közül sokaknak laknak rokonai az orosz oldalon, akikkel eddig gond nélkül látogathatták egymást.

A tévé emlékeztetett arra, hogy az Oroszország és az Ukrajna közötti szárazföldi határ több mint kétezer kilométer hosszú. Az ukrán közlekedési stratégiai központ szerint az orosz fél mostani lépése kapcsolatban állhat Ukrajna európai integrációs törekvéseivel, azzal, hogy Kijev a jövő hónap végén társulási megállapodást kíván aláírni az EU-val.

Ugyancsak hétfői ukrán médiajelentések szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy az ukrán és az orosz állampolgároknak útlevéllel kell közlekedniük a jövőben a két ország közötti határon. Jelenleg ugyanis még személyigazolvánnyal is átléphetik az orosz-ukrán határt.

"Úgy gondolom, hogy ez teljesen rendjén való. Útlevéllel kell közlekedni, nem személyigazolvánnyal. Manapság már nem probléma útlevélhez jutni" - fogalmazott az orosz diplomácia vezetője.

Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte nem fog Moszkva vízumkényszert bevezetni Ukrajnával szemben. Korábban orosz részről többször elhangzott az a fenyegetés, hogy ha Kijev aláírja a társulási megállapodást az Európai Unióval, Moszkva vízumkényszert vezet be Ukrajnával szemben.

"Korábban a vízummentességről olyan esetekben tértünk át a vízumkötelezettségre, amikor közép- és kelet-európai országok váltak az Európai Unió tagjává. Ez az egyik feltétele volt a csatlakozásuknak, amit az unió támasztott a tagságra pályázókkal szemben - fűzte hozzá Lavrov.

Kimaradt?