Megérkezett Nagy-Britanniába az előjelzett óriásvihar

Nagy-Britannia nagy részén leállt a vasút hétfő reggel a hétvégén beharangozott óriásvihar ékezése miatt. Az ország délnyugati részében hétezer háztartás maradt áram nélkül. A londoni Heathrow repülőtéren eddig hatvan járatot töröltek – írja a BBC alapján az Index.

A helyi meteorológiai szolgálat szerint a szél sebessége elérte az óránkénti 148 kilométert. Angliában és Walesben összesen 146 helyen adtak ki riasztást, ezek közül 18 újabb figyelmeztetés Dél-Nyugat-Angliát érinti, az országnak ebben a részében több vonat utazási sebességét is 50 mérföldre (körülbelül 80 km/h) korlátozták.

Habár a vihar vasárnap hivatalosan még meg sem érkezett, már is elvitte első áldozatát: egy 14 éves fiút Sussexnél sodort el az ár vasárnap délután, de a jelek szerint már nincs sok esély rá, hogy élve megtalálják, a BBC információi szerint a parti őrség később dönt róla, hogy folytassák-e a keresést.

A brit meteorológia azért nem vár olyan mértékű pusztítást, amilyent a múlt század legnagyobb nagy-britanniai hurrikánja okozott. Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. 18-an meghaltak, 15 millió fa kidőlt, és több százezer ház tetejét szakította le az orkán. Az 1987-es időjárási katasztrófa - amelyhez mérhető 1703 óta nem sújtotta Angliát - egymilliárd font (mai árfolyamon több mint 340 milliárd forint) kárt okozott. Egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik a pusztítást.

Kimaradt?