Társulási szerződést írhat alá Ukrajnával az EU

Történelmi lehetőségnek nevezte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság, és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a november végi, vilniusi Keleti Partnerség csúcstalálkozót pénteken, az európai uniós állam- és kormányfők tanácskozását követően.

Mindketten az Ukrajnával kötendő szabadkereskedelmi és társulási megállapodást emelték ki. A portugál bizottsági elnök szerint elérhető közelségbe került a politikai és gazdasági társulás Ukrajna és az EU között. Ugyanakkor mindkét politikus hangsúlyozta, hogy Ukrajnának addig még megoldást kell találnia a szelektív, politikai célú igazságszolgáltatás megszüntetésére és Julija Timosenko ügyére."Az ukrán vezetés tudja, mit kell tennie" - szögezte le Van Rompuy.

Fellépnek az illegális bevándorlás ellen

A három héttel ezelőtti, több mint 300 emberéletet követelő lampedusai tragédia kapcsán a migráció kérdéséről is tárgyaltak az Európai Tanács tagjai. Barroso és Van Rompuy pedig közölte: határozott és azonnali cselekvésre van szükség az illegális bevándorlás és a menekültkérdés kezelése érdekében az ilyen tragédiák elkerülése végett.

Van Rompuy kifejtette, hogy a fellépésnek három elv, a prevenció, a védelem és a szolidaritás szerint kell megvalósulnia. Barroso és Van Rompuy tudatta, az Európai Tanács decemberi ülésén tér vissza az operatív döntésekre ebben a témában, a bizottság pedig addigra jelentést terjeszt az állam- és kormányfők elé az ezzel foglalkozó munkacsoport, "task force" munkájának eredményeiről.

Az egykori belga kormányfő tudatta: az Európai Tanács minden tagja, mind a 28 állam- és kormányfő kivétel nélkül egyetért abban, hogy határozott tettekre van szükség, fel kell lépni az illegális bevándorlás okai ellen, fejlesztési támogatást kell nyújtani az életkörülmények javítása érdekében azoknak az országoknak, ahonnan tömegével indulnak Európa felé a menekültek és bevándorlók, valamint nemzetközi szervezetekkel közösen fel kell lépni a szervezett bűnözés, az emberkereskedelem és -csempészet ellen, s a lehető leghamarabb meg kell valósítani az EUROSUR-t, az európai határrendészeti, - ellenőrzési rendszert.

"Most kell cselekedni. Európa nem fogadhatja el, hogy ezrek haljanak meg a határainál" - hangoztatta José Manuel Barroso.  A portugál politikus, aki szerint a bajba került menekülteknek és a bevándorlóknak is segíteni kell kutató- és mentőakciók keretében, ugyanakkor a "frontvonalban" lévő, a migrációs nyomásnak leginkább kitett országokat is támogatni kell.

Segítenék a fiatalokat. Herman Van Rompuy és José Manuel Barroso közös sajtótájékoztatóján a csúcson szóba került gazdasági kérdésekről is beszélt. A belga politikus a fiatalkori munkanélküliség elleni fellépés terén annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az ennek visszaszorítására kidolgozott uniós kezdeményezésnek januárra szerinte teljes mértékben működőképesnek kell lennie. Van Rompuy szólt a gazdaság, a kis- és közepes vállalkozások (kkv) finanszírozásáról is, mondván elő kell segíteni ezeknek a cégeknek a forráshoz jutását. "Minden ebbe fektetett euró 5-6 euró hitelkihelyezést vonhat maga után a kkv-k számára" - állapította meg Van Rompuy.

 

Kimaradt?