Biden a jogállamiság fontosságáról beszélt Pontának

A jogállamiság elve tiszteletben tartásának fontosságára emlékeztette az Egyesült Államok alelnöke a román kormányfőt Washingtonban. Joe Biden kedden egy órást megbeszélést folytatott Victor Pontával a Fehér Házban.

„A szilárd jogállamiság elengedhetetlen feltétele az egészséges üzleti környezet kialakításának” – olvasható a Fehér Háznak a találkozó után kiadott közleményében. Az üzenet hátterében vélhetően Lucian Papici ügyész leváltása áll, amelyre korábban az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége is reagált.

A román kormányfő és az amerikai alelnök megbeszélésük után nem tartottak közös sajtótájékoztatót. Victor Ponta azonban több romániai televíziónak is nyilatkozott a tárgyalások tartalmáról. A miniszterelnök elmondta: Biden arról biztosította, hogy Románia továbbra is az Egyesült Államok fontos szövetségese marad a régióban.

 „Az alelnök elmondta, hogy az amerikai befektetőknek igen fontos az igazságszolgáltatás függetlensége és hatékonysága. Arról biztosítottam, hogy 2014-ben a román igazságszolgáltatás többé nem lesz belpolitikai csatározások tárgya” – tájékoztatott a B1Tv-ben a miniszterelnök.

Kimaradt?