Nem tudták szétverni az első montenegrói melegfelvonulást

Első alkalommal vonultak fel melegjogi aktivisták Montenegró fővárosában. Kétezer rendőr vigyázott 150 demonstrálóra, a szélsőségesek így csak a kordonig jutottak, és a rendőrökkel csaptak össze.

Hatvanan megsérültek vasárnap Montenegró fővárosában az első helyi melegfelvonulás résztvevőit megtámadni próbálók és a rendőrség közötti összecsapásokban. A sérültek közül húszan rendőrök. Hatvan garázdát a rendőrség őrizetbe vett.

Podgoricában korábban még soha nem vonultak fel melegek és velük rokonszenvezők. A felvonulók 150-en voltak, a rájuk vigyázó rendőrök kétezren. A rendezvény mindössze fél órás volt.

A melegellenes szélsőségesek másfél ezren voltak. Nem jutottak közel a felvonulókhoz, így csak a rendőrökkel tudtak összecsapni: megpróbálták átszakítani a kordont, köveket és gyújtópalackokat dobáltak. A rendőrök könnygázgránátokkal válaszoltak, a felvonulókat rendőrségi járművekkel biztonságos helyre vitték.

A mindössze 680 ezres lélekszámú Montenegróval tavaly tárgyalni kezdett az Európai Unió a csatlakozás lehetőségéről. A montenegrói vezetők a melegfelvonulás rendkívüli rendőri biztosításával vélhetően azt akarták bizonyítani, hogy elkötelezettek az emberi jogok biztosításában.

Az ország lakossága mindazonáltal meglehetősen homofób, 71 százalékuk betegségnek tartja a homoszexualitást. A nagy tekintélynek örvendő Amfilohije Radovic ortodox püspök „a szégyentelenség parádéjának" minősítette a podgoricai felvonulást, hozzátéve, hogy az azonos neműek közti nemi kapcsolat egészségtelen, mert nem születik belőle gyermek. „A fát, mely nem terem gyümölcsöt, ki kell vágni és tűzre kell vetni" - mondta.

Kimaradt?