Lemond az amerikai hírszerzés vezetője

Hamarosan távozik az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója és a helyettese - szivárogtatták ki washingtoni források helyi idő szerint csütörtökön.

A titkos adatgyűjtési botrány miatt elhíresült hírszerző szervezet igazgatója, Keith Alexander tábornok nyolc évet töltött az NSA élén. Ő tavasszal, a helyettese, John Inglis már az év végén vagy januárban nyugállományba vonul.

Ez lehetőséget ad Barack Obama elnöknek, hogy átszervezze az elektronikus lehallgató ügynökséget - mutattak rá a nevük elhallgatását kérő források.

Alexandert heves bírálatok érték, miután Edward Snowden, az NSA volt szerződéses alkalmazottja nyilvánosságra hozta, milyen mély szinten folytat a szervezet adatgyűjtést a különféle informatikai hálózatokban, telefonrendszerekben és a közösségi médiában.

Ennek ellenére a források azt állítják, hogy a tábornoknak nem a botrány miatt kell távoznia, hanem már régebben kérte a nyugdíjaztatását. Az 1952-ben létrehozott ügynökség élén ő töltötte el eddig a legtöbb időt.

A poszt lehetséges jelöltjei között az első helyen Michael Rogers altengernagyot, a 10. amerikai flotta parancsnokát, az amerikai haditengerészet kibernetikai parancsnokságának vezetőjét említették a források. Kinevezése még nem biztos, mások jelölése is megfontolható.

Kimaradt?