Mikrofonba rejtett bombával végeztek egy afgán kormányzóval

Pokolgépes merényletben meghalt kedden egy mecsetben a kelet-afganisztáni Logar tartomány kormányzója - közölte szóvivője. Din Mohammad Darves szerint a robbanás akkor történt, amikor Arszalla Dzsamál reggel, az ima után beszédet mondott a Puli-Alám tartományi székváros főmecsetében a muzulmán íd al-adha ünnep alkalmából. A pokolgépet feltehetően egy mikrofonban helyezték el. Egy rendőrparancsnok szerint a robbantásban 15 ember megsebesült, öten közülük válságos állapotban vannak.

A 47 éves Arszalla Dzsamál a közeli bizalmasa volt Hamid Karzai elnöknek, kampányfőnökeként tevékenykedett a 2009-es elnökválasztáson. Áprilisban nevezték ki Logar tartomány kormányzójává, addig az ugyancsak kelet-afganisztáni Hoszt tartományt irányította. Már több merényletet hajtottak végre ellene, de eddig mindegyiket túlélte.

A keddi támadás elkövetését egyelőre senki se vállalta magára, de valószínűsíthető, hogy a tálib lázadók állnak mögötte. Dzsamál a minap magára irányította a figyelmet, amikor felfedte, hogy amerikai katonák a tartományában elfogták Latíf Mehszúdot, a pakisztáni tálibok egyik fontos parancsnokát.

Kimaradt?