Nyolcvan centiméteres hó hullott Svájcban

Heves hóeséssel és széllökésekkel érkezett meg a tél csütörtökön Svájcba – közölte a Meteonews svájci meteorológiai szolgálat. Az Alpok déli, keleti és középső részén 2000 méteres magasság felett 40-80 centiméter vastag friss havat mértek.

Eső is bőségesen esett az országban, a csapadék mennyisége helyenként elérte a négyzetméterenkénti 80 litert is. Szélviharok voltak a dél-svájci Ticinóban, valamint Neuchatel kantonban is.

A havazás miatt több alpesi átjárót, a Flüela-, a Szent Bernát- és a Splügen-hágót le kellett zárni a forgalom elől. A kelet-svájci Grisons kanton több útvonalán, így a Lenzerheidébe, Flimsbe és Arosába vezető utakon a hólánc használata kötelező. A vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott a hóesés. Az autópályán is problémás a közlekedés, mert áramszünet miatt leállt az alagutak biztonsági rendszere.

Ausztriában a vonatok is elakadtak

Az ausztriai Tirolban péntekre virradóra kezdődött havazás, kidőlt fák és leszakadt vezetékek teljes mértékben megbénították a vasúti közlekedést, mintegy 30 ezer háztartás maradt áram nélkül, és sok, még nyári gumival közlekedő autó akadt el az utakon. Tirol mellett hasonló fennakadásokat okozott a téli időjárás Salzburg tartományban is, ahol elakadtak a vonatok, és utak váltak használhatatlanná.

A havazás által sújtott régiókban egyes helyeken 15, másutt 20 centiméteres hó hullott, a Salzburg tartománybeli Sonnblickben pedig félméteres havat mértek. A mentőegységeket több száz esetben riasztották, és a lakosságot arra szólították fel, hogy a nyilvános közlekedési eszközöket használják.

Kimaradt?