Rabszolgaként dolgoztattak kelet-európaiakat Angliában

Szinte rabszolgasorban tartották a kelet-európai munkásokat néhány élelmiszer-feldolgozó üzemben Nagy-Britanniában, írta a Sunday Times írt tényfeltáró cikkében, amiben a „rabszolga” szót egyáltalán nem tartják túlzásnak. Gyakran napi 17 óra folyamatos munkára kényszerítették őket pihenőnap nélkül, bezárták őket egy zsúfolt épületbe, ahonnan a lap egyik forrásának három év alatt sikerült csak megszöknie, emellett nem rendelkezhettek a saját bankszámlájuk felett.

A Times vasárnapi számában megszólaló szlovák férfi azt mondja, összesen napi 2,80 fontot (kb. 955 forintot) fizettek neki, miközben a törvényes minimálbér óránként 6,31 font (kb. 2150 forint). Egy lengyel férfi egy másik üzemben nem egészen kétfontos órabérért dolgozott. Gyakran ok nélkül megverték őket, sőt, azzal is fenyegetőztek, hogy harci kutyákat eresztenek rájuk.

Ugyanaz a szintén kelet-európai munkaközvetítő (vagyis inkább embercsempész-hálózat) juttatta el az üzemekbe a főleg lengyel, szlovák és litván munkavállalókat. Azt a trükköt is alkalmazták, hogy bejelentették, a foglalkoztatottaknak több ezer fontos adóssága van a cég felé. Ha valaki ezt nem dolgozta le, annak a családját otthon valóban baj érte, a hatóságok megerőszakolt feleségekről, nyomtalanul eltűnt férjekről is kaptak bejelentést.

A Timesnak a vizsgálat után négy nagy üzletlánc is bejelentette, hogy felmondják a szerződésüket egy angliai munkaszervezővel, akik többnyire litvánokat dolgoztattak 17 órás műszakokban, fizetés nélkül.

Kimaradt?