Visszavonják Silvio Berlusconi mentelni jogát?

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő mentelmi jogának visszavonását javasolta a szenátusnak pénteken az olasz felsőház illetékes bizottsága - jelentette be pénteken Dario Stefano, a mentelmi bizottság elnöke. Stefano hozzátette, a bizottság többsége a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke mentelmi jogának visszavonását támogatta. A 23 fős bizottságban a balközép Demokrata Párt (PD), a Mario Monti vezette centrum és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) szenátorai szavaztak Berlusconi mentelmi joga ellen. Ennek fenntartására a jobbközép PdL, az Északi Liga és a Nagy Autonómiák és Szabadság (Gal) nevű formáció voksolt. 

A szenátusban október 14-ig tűzik napirendre a szavazást. Azt még nem tudni, hogy a felső ház titkos vagy nyílt voksolást tart-e Berlusconi parlamentből való kizárásáról. A jobbközép vezetője 1994 óta a római parlament tagja. A tavaly februári parlamenti választásokon Molise tartományi listáján jutott be a szenátusba. 

Az augusztus elsején adócsalásért jogerősen egy év letöltendő börtönre elítélt Berlusconi a bizottsági ülés előtt úgy nyilatkozott, hogy az ítélet előre megírt politikai döntés, és biztos abban, hogy megfosztják mentelmi jogától. Hozzátette, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága, melyhez fellebbezett, neki fog igazat adni.

A mentelmi bizottság előre megírt forgatókönyv szerint határozott - hangoztatták a PdL politikusai között azok is, akik szerdán még Berlusconival szemben a kormánynak adandó bizalmat szorgalmazták. Berlusconi ügyvédei szerint a jogállam szenvedett csorbát. A bizottság által elkövetett súlyos szabálytalanságokról beszélt Renato Schifani, a PdL szenátusi frakcióvezetője arra utalva, hogy Vito Crimi az M5S szenátora a mentelmi bizottság zárt ajtók mögötti üléséről interneten szivárogtatott ki híreket. Schifani hozzátette, Berlusconi mentelmi jog nélkül is a jobbközép "viszonyítási pontja" marad.

A bizottság szeptember 4. óta több ülésen át tárgyalt Berlusconi parlamenti sorsáról. Szeptember 18-án a bizottság elvetette a Berlusconi védelmét képviselő Andrea Augello PdL-szenátor javaslatát, hogy a mentelmi jog visszavonásáról az alkotmánybíróság döntsön. 

Október közepéig a 77 éves Berlusconinak döntenie kell, hogy házi őrizetben vagy közhasznú munkával kívánja-e letölteni büntetését. A mentelmi joga megszűnése után a Berlusconi más bírósági ügyeiben illetékes olasz ügyészségek is letartóztatási parancsot adhatnának ki a politikus ellen.

Berlusconi pénteken a jobbközép párt szakadár csoportját vezető Angelino Alfano PdL-főtitkárral, belügyminiszterrel tárgyalt. Elemzők szerint minden eszközzel meg akarja akadályozni a pártszakadást.

Kimaradt?