A bevándorlási politikát okolja az ENSZ az olasz katasztrófa miatt

A migránsok emberi jogaival foglalkozó ENSZ-jelentéstevő szerint a túlságosan szigorú bevándorlási politikának is felelőssége van abban, hogy a csütörtöki lampedusai katasztrófához hasonlók történhetnek.

Az ENSZ-közgyűlés helyszínén nyilatkozva Francois Crépeau úgy vélte, hogy a legalább 133 halálos áldozatot követelő olaszországi tragédia is elkerülhető lett volna. Úgy fogalmazott, hogy tragédiák bekövetkeztével fenyeget az, ha az illegális bevándorlást kizárólag megtorló intézkedésekkel akarják kezelni.

Az Olaszországhoz tartozó, földközi-tengeri Lampedusa sziget partjainál csütörtök hajnalban kigyulladt és elsüllyedt egy afrikai menekülteket szállító hajó. A 133 halálos áldozat mellett 220 embert eltűntként kezelnek, 150 menekültet sikerült kimenteni.

A történtek miatt péntekre nemzeti gyászt rendeltek el Olaszországban. Az Európai Bizottság illetékese, Cecilia Malmström úgy reagált, hogy az uniós tagállamoknak olyan intézkedéseket kell hozniuk, amelyek kifejezik, hogy szolidárisak a migránsokkal és azokkal az országokkal is, amelyek a bevándorlók mind nagyobb tömegével kénytelenek szembenézni.

Az ENSZ-illetékes Crépeau azt hangoztatta, hogy az illegális bevándorlás önmagában nem minősül fenyegetésnek vagy bűncselekménynek sem az emberek testi épsége, sem a tulajdonjog, sem a közbiztonság szempontjából. Bírálta, hogy számos európai ország túlságosan szigorú az illegális bevándorlókkal szemben. Úgy vélte, hogy amikor ezek az országok lezárják határaikat a bevándorlók elől, azzal az embercsempészeknek és -kereskedőknek adnak nagyobb hatalmat.

Crépeau szerint büntetni kellene azokat a munkaadókat is, akik feketén dolgoztatva kizsákmányolják a bevándorlókat. A politikának pedig befogadóbbnak kellene lennie a különböző kultúrák iránt, az egyes országoknak el kellene fogadniuk a társadalmi sokszínűséget.

 

Kimaradt?