Tizenhárom illegális bevándorló fulladt a tengerbe Szicília partjainál

Tizenhárom holttestet találtak hétfő reggel a nyugat-szicíliai Scampieri tengerpartján. A szerencsétlenül járt emberek egy kétszázötven fős menekültcsoporttal próbálták meg elérni a szárazföldet.

A halottak mind felnőtt férfiak. A parti őrség további holttesteket keres. A menekültcsoport túlélői, ahogy partot értek, szétfutottak. A rendőrség hetven személyt talált meg, közöttük húsz kisgyereket és egy gyermekét váró nőt, akit kórházba szállítottak. Személyes dokumentum nem volt náluk, de eritreaiaknak vallották magukat. A csoportot szállító két feltételezett emberkereskedőt is letartóztatták. Egy 23 éves túlélő az AGI olasz hírügynökségnek elmondta, Líbiából indultak és fejenként 300-1000 euró közötti összeget fizettek azért, hogy Európába átjussanak. 

Az emberekkel tömött halászhajót turisták vették észre a Ragusától nem messzi Scampieri vizein. A viharos időben a hajó a parttól nem messze megakadt egy homokpadon. Az illegális bevándorlók a vízbe ugrottak, de nem mindenkinek sikerült partot érnie. Scampieri polgármestere úgy nyilatkozott, szerinte az emberkereskedők, amint megközelítik a partot, utasaikat "mint állatokat a vízbe dobálják".

Augusztusban hat egyiptomi menekült fulladt a tengerbe a szintén szicíliai Catania partjainál. Az őket szállító hajó a parttól tizenöt méterre állt meg, de nekik ez a távolság is teljesíthetetlen volt.

Kimaradt?