Szíria: a hét elején elkezdik a vegyi fegyverek megsemmisítését

Kedden kezdik meg a vegyi fegyverek felkutatására és megsemmisítésére irányuló helyszíni munkát az illetékes nemzetközi szervezet, az OPCW szakértői Szíriában - közölték vasárnap Hágában, a szervezet székhelyén.

A húsz szakértő hétfőn indul, és kedden ér Damaszkuszba. Már aznap szíriai illetékesekkel találkoznak, s el kezdik felkeresni a fegyverraktárakat és üzemeket. Jelen pillanatban nincs semmi ok kételkedni a damaszkuszi rendszer által nyújtott adatokban - mondták a vegyi fegyvereket tiltó nemzetközi szerződés végrehajtásának felügyeletére hivatott szervezet (OPCW) központjában. Szíria szeptember 19-én adta át a vegyifegyver-üzemekről és raktárakról szóló listát a szervezetnek.

A szakértők elsődleges feladata annak biztosítása, hogy november 1-ig megfosszák Szíriát a vegyi fegyverek gyártási képességétől. Ez az OPWC szakembereinek a felügyelete alatt fog folyni.

Kezdetben a megsemmisítéshez különféle „gyorsan kivitelezhető" (s emiatt drasztikus) módszereket alkalmaznak majd: a gépeket és felszereléseket összetörik, a hordozórakétákat felrobbantják, a bevetésig üresen tárolt robbanófejeket tankokkal összelapítják vagy cementtel töltik meg, a motorokat pedig addig működtetik kenőolaj nélkül, amíg a dugattyúk be nem sülnek - mondta el a neve elhallgatását kérő egyik szakember, hozzátéve, hogy később más, kifinomultabb módszereket is bevetnek majd.

A cél az, hogy 2014 derekáig teljesen megsemmisítsék az egész arzenált. A szakértők biztonságának garantálása a szíriai kormány kötelessége.

Az ezer tonnára becsült vegyifegyver-készlet több mint kétharmadát az amerikai sajtóban megjelent cikkek szerint nem bevethető formában tárolják, ezért azok viszonylag gyorsan és egyszerűen megsemmisíthetők. A 300 tonna bevethető állapotú mustárgázon felül a többi az ideggázok elkészítéséhez használatos, cseppfolyós formában tárolt elővegyületekből áll. A bevetéshez az elővegyületeket speciális berendezések segítségével össze kell keverni egymással és robbanófejekbe kell tölteni.

 

Kimaradt?