Az ima idején pokolgép gyilkolt egy iraki mecsetnél

Két pokolgép robbant a dél-iraki Szamarra közelében egy mecsetben a pénteki ima idején, a merényletben legalább 15 ember meghalt – közölték rendőrségi és kórházi források. Közlésük szerint a robbantásnak legalább 17 sebesültje van. Más hírek 16 halottról és 15 sebesültről szólnak. A pokolgépet a szunnita mecset szellőztető berendezésében rejtették el az ismeretlen merénylők.

„A péntek déli ima alatt hirtelen hatalmas robbanás hallatszott, egymást sem láttuk, mert sűrű fekete füst töltötte be az egész mecsetet, próbáltam megállni a lábamon, de nem sikerült, mert megsebesültem" - mesélte az egyik sebesült a Reuters hírügynökségnek.

Egyelőre nem tudni, kik állnak a robbantás mögött, a merényletet eddig egy csoport sem vállalta magára. Az iraki fővárostól, Bagdadtól 95 kilométerre északra fekvő Szamarra szunnita többségű város, azonban a település két síita szent hellyel is rendelkezik.

Irak kényes felekezeti egyensúlya az utóbbi időben felborulni látszik, a síita-szunnita ellentétet ugyanis táplálja a szomszédos Szíriában két és fél éve zajló polgárháború, amelyben szunnita lázadók fegyverrel akarják megdönteni a síita iszlám egyik ágához, az alavita felekezethez tartozó Bassár el-Aszad elnök hatalmát.

Augusztusban mintegy 800-an vesztették életüket Irakban ilyen körülmények között, már évek óta nem volt ennyi halálos áldozata a felekezetek közötti szembenállásnak az arab országban.

Az amerikai csapatok kivonása után másfél évvel Irakot az elmúlt öt év legsúlyosabb erőszakhulláma sújtja. Az iraki ENSZ-misszió jelentése szerint a halálos áldozatok száma az év eleje óta már 4000 fölé emelkedett. Félő, hogy az ország visszacsúszik a polgárháborúba, ami 2006-ban és 2007-ben érte el csúcspontját, a halálos áldozatok száma akkor havonta meghaladta a háromezret.

Kimaradt?