Izrael élhetőbb körülményeket biztosít a palesztinoknak

Az izraeli kormány az utóbbi napokban több intézkedésről döntött a palesztinok gazdasági megsegítése érdekében. Növelték az izraeli munkavállalási engedélyek mennyiségét, így a hivatalosan Izraelben dolgozók száma két év alatt 33 ezerről 48 ezerre nőtt.    

Ezen kívül háromezren ideiglenes engedélyt kaptak az olajbogyószüret idejére, 27 ezren pedig Ciszjordániában a telepesek alkalmazásában állnak. A hivatalosan dolgozók mellett legalább 30 ezerre becsülik az izraelieknek engedély nélkül dolgozó palesztinok számát, így összesen mintegy százezer palesztin dolgozik izraeli munkaadóknak.    

A kormány a Palesztin Hatóság kérésére naponta két órával megnövelte a Ciszjordániát Jordániával összekötö Allenby hídnál lévő határállomás nyitva tartását. Jeruzsálemben arról is határoztak, hogy évi négymillió köbméterrel megnövelik a palesztinoknak biztosított vízmennyiséget. A Gázai övezetben új csövet fektetnek le, amely majd lehetővé teszi az Izraelből odaszállított vízmennyiség megduplázását, ötmillió köbméterről tízmillió köbméterre.    

Hangsúlyozottan Mahmúd Abbász palesztin elnök - és nem a Hamász - kérésére ismét szállíthatnak majd cementet és építési vasanyagot az övezetbe, de csak magánvállalkozások részére. Izrael évek óta tiltotta ezeknek az anyagoknak a beszállítását, mert attól tartott, hogy a Hamász erődítményeinek fejlesztésére használja azokat.

Kimaradt?