Bosznia-Hercegovina elöregszik 2030-ra?

Bosznia-Hercegovina lehet az egyik legöregebb lakosságú ország 2030-ra - erre utalnak az egyik nemzetközi piackutató cég felmérései két héttel a boszniai népszámlálás kezdete előtt.

Boszniában mindenki a népszámlálásra készül, a lapok, a televíziók és rádiók is különböző felméréseket és statisztikákat közölnek a várható eredményekről, valamint Bosznia-Hercegovina jelenéről és jövőjéről.

Az Euromonitor International nemzetközi piackutató cég felmérésével a boszniai média a szokásosnál is többet foglalkozik. A Bosznia-Hercegovina 2030: Demográfia a jövőben című tanulmány szerint a balkáni ország 17 év múlva a tizedik legöregebb lakossággal rendelkező ország lesz a világon. A jelentés szerint 2030-ig 5 százalékkal csökken a lakosság száma, azaz a volt jugoszláv tagköztársaságban már csak 3,6 millióan élnek majd. Ennek oka az elvándorlás, a születések számának jelentős csökkenése és a halálozások számának növekedése.

A 1991-es legutóbbi népszámláláskor még 4,3 millióan éltek az országban. A délszláv háborúkban (1991-1995) a statisztikák szerint körülbelül százezren vesztették életüket, több százezren pedig elhagyták szülőföldjüket.

A bosznia-hercegovinai népszámlálás október elsején kezdődik. A legnagyobb vitát a boszniai, a bosnyák, illetve a muszlim megnevezések váltották ki. A különböző politikai erők a három kategória mellett vagy ellen kampányolnak, vagyis hogy ezek közül melyiket használják a nemzetiség, az anyanyelv és a vallás meghatározásakor.

Kimaradt?