Késéssel indul a zátonyra dőlt óceánjáró felállítása

A tervezettnél két órával később kezdődik a zátonyra dőlt Costa Concordia hajóroncsának felállítása - jelentette be Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője hétfő reggeli sajtótájékoztatóján.

"Nincsenek problémák, ahogy minden készen áll a vezérlőponton, megkezdődik a Costa Concordia felállítása" - mondta Sergio Girotto, a műveletért felelős olasz Micoperi cég mérnöke a nyolc óra előtt tartott újabb sajtótájékoztatón. Gabrielli hozzátette, hogy a sajtót sms-ben értesítik a hajó elmozdítása kezdetének pontos időpontjáról.

"Az sem jelent gondot, ha a hajó felállítása sötétben fejeződik be" - mondta a polgári védelem vezetője, hozzátéve, az is lehet, hogy már délután sikerre jutnak. A hajó elmozdulása szabad szemmel a művelet kezdete után néhány órával lesz látható.

Először fél órával, majd két órával halasztották el az eredetileg reggel hat órára kitűzött műveletet.

A helyszínen levő újságíróknak tartott tájékoztatón Gabrielli elmondta, hogy nem műszaki problémáról van szó. Az éjszakai heves vihar miatt ismét ellenőrizni kellett az óceánjáró alatt kiépített talpazatot és a művelet elvégzéséhez szükséges többi szerkezetet. Egyebek között stabilizálni kellett azt a tengeri panelt, amelyből irányítják az óriási hajóroncs mozgatását.

Késéssel kezdődött meg azoknak az itatóvásznaknak az elhelyezése is, amelyeknek a hajó környezetében meg kell kötniük a Costa Concordiából esetlegesen kiszivárgó szennyezőanyagokat.

A művelethez szükséges a Toscana és a Giglio szigete közötti tengerszakasz lezárása, de hat órakor még ez sem történt meg. Az utolsó komphajó szigetre érkezését is meg kell várni.

Gabrielli az újságíróknak azt hangsúlyozta, hogy a késés nem módosítja a művelet folyamatait. A késést a nap folyamán megpróbálják behozni, ha erre lehetőség lesz.

A polgári védelmi illetékes hozzátette: mindenki tudta, hogy lehet fennakadás, mert rendkívüli beavatkozásról van szó. Kizárta, hogy a nap során újabb vihar érkezik Giglio partjaihoz.

Franco Gabrielli százszázalékos sikert jósolt a tengerjáró felállításának. Kijelentette, ha nem bíznának a sikerben, nem fogtak volna bele. Megjegyezte, hogy a hajó felegyenesítése során elkerülhetetlen lesz a környezetszennyezés, de szerinte az "éjszakai vihar több hulladékot sodort a szárazföldről a tengerbe, mint amennyi a Costa Concordiából fog kiömleni".

A 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia felállítása 10-12 órán át tart.

Kimaradt?