Megszavazta az új albán kormányt a parlament

Elnyerte vasárnap a parlament támogatását a szocialista Edi Rama vezette új albán kormány, amelynek fő célja a szegénység és a munkanélküliség leküzdése, valamint a kis balkáni ország európai integrációjának felgyorsítása.

Albániában június 23-án tartottak parlamenti választásokat, amelyeket az ellenzéki Szocialista Párt körül tömörülő baloldali tömb nyert meg az addigi kormányfő, a konzervatív Sali Berisha vezette jobboldali koalícióval szemben.

Vasárnap a 140 tagú törvényhozásban 82 igen és 55 nem szavazat mellett hagyták jóvá a Rama vezette 20 fős kabinetet, amelynek - az ország történetében először - hat nő is a tagja. A 49 éves Rama 300 ezer új munkahely megteremtésére és a szegénység visszaszorítására tett ígéretet.

Egy friss felmérés szerint minden hetedik albán kevesebb mint két dollárból (452 forint) él naponta. A balkáni ország Európa egyik legszegényebb országa, ahol a minimálbér 21 ezer lek, azaz mintegy 45 ezer forint havonta. A munkanélküliség 14 százalékos, az államadósság pedig meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) 60 százalékát.

A NATO-tag Albániától 2009 óta kétszer is megtagadták az EU-tagjelölti státust, mondván, még nem tett eleget a korrupció visszaszorításáért, és további reformokat kell végrehajtania a demokratikus intézményrendszer kiépítéséhez.

 

Kimaradt?