Újraindult a két Korea közös ipari parkja

Öthónapos szünet után hétfő reggel újraindították a két Korea közös ipari parkját, a keszongi ipari komplexumot. A határtól 10 kilométerre, észak-koreai területen fekvő, 2004-ben létrehozott különleges gazdasági övezetből a phenjani kommunista vezetés áprilisban vonta ki a 123 dél-koreai cég által ott foglalkoztatott 53 ezer dolgozóját.

A két Korea együttműködésének utolsó jelképeként Keszongban az olcsó észak-koreai munkaerőt egyesítik a dél-koreai beruházásokkal és szakértelemmel. Észak-Korea április 3-án, a dél-koreai politikai vezetés és a szöuli lapok provokációira hivatkozva, blokád alá vonta a közösen, de északi területen működtetett keszongi ipari övezetet és megtiltotta a dél-koreaiak belépését a komplexum területére.

A két Korea viszonyát az utóbbi hetekben ismét a közeledés jellemezte: Phenjan lehetővé tette több tucat, az 1950-1953-as koreai háború során szétszakadt család találkozását, helyreállt a katonai forródrót, és az északiak augusztusban jelezték, hogy készek újra megnyitni keszongi ipari parkot.

Az elmúlt hetekben folytatott tárgyalásokon a dél-koreai fél bizonyos feltételeket fogadtatott el az északi partnerrel. Így a többi között azt, hogy a közös vállalkozásba külföldi beruházók is bekapcsolódhatnak. Értesülések szerint Szöul ettől mindenekelőtt azt reméli, hogy Phenjan nem szánja el magát ismét olyan drasztikus lépésre, mint amilyen a különleges gazdasági övezet öt hónappal ezelőtti bezárása volt.

Észak és Dél-Korea viszonya azután vált ismét feszültté, hogy Phenjan nukleáris csapással fenyegette meg déli szomszédját. Észak-Koreának jelentős hadereje van, és több nukleáris tesztet is végrehajtott az utóbbi években. Szigorú ENSZ-szankciók vannak életben az országgal szemben, és Japán és az USA is komolyan veszi a fenyegetéseket.

 

Kimaradt?