Lézeres rendszert kapott az USA-tól a szerb hadsereg

Lézeres katonai kiképzőrendszert kapott a szerb katonaság Bujanovac melletti Jug elnevezésű katonai központja az Egyesült Államoktól pénteken.

A MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) nevű, a sérülések imitálására is alkalmas lézeres szimulációs rendszert az amerikai hadsereg fejlesztette ki.

A rendszer lényege az, hogy vaklőszeres tüzelésnél egy jelet bocsát ki, amelyet a megcélzott katona felszerelése érzékel, így életszerűbbé válik a kiképzés. Ezzel a rendszerrel képzik ki világszerte a békemisszióra készülő katonákat.

A pénteken átadott rendszer értéke 1,16 millió dollár, és 120 katona felszerelésére alkalmas. Nebojsa Rodic szerb védelmi miniszter szerint Szerbia ezzel tiszteletre méltó helyet vívott ki magának a békemissziós erők között.

Michael Kirby, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete az átadón emlékezetett arra, hogy a régi Jugoszlávia jelentős mértékben hozzájárult a világbékéhez a korábbi években. Az átadón bejelentették, hogy a szerb hadsereg a környező országok katonai alakulataival együtt vesz részt jövőre a Platinum Wolf 2014 kódnevű kiképzésen.

Kimaradt?