Szavazott az EP Szíria-ügyben: nem zárják ki az elrettentő lépéseket

A vegyi fegyverek szíriai használata háborús bűntett és az emberiesség elleni bűncselekmény, amely esetleges elrettentő lépéseket sem kizáró, egyértelmű, erőteljes és közös választ kíván - szögezte le az Európai Parlament (EP), csütörtökön Strasbourgban megszavazott állásfoglalásában.

Az EP szerint az uniónak törekednie kell a térségbeli feszültség csökkentésére, és fokoznia kell a szíriai menekültek segélyezését.

Az állásfoglalásban mélységesen elítélték a több száz polgári személy halálát okozó, augusztus 21-i vegyi támadást Damaszkusz külvárosában. Hangsúlyozták, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a lehető leghamarabb le kell zárnia a vegyifegyver-használatot vizsgáló ENSZ-ellenőrök munkáját. Támogatásukról biztosították azt a javaslatot, hogy Szíria minél hamarabb adja át megsemmisítésre vegyi fegyvereit a nemzetközi közösségnek.

Az EP szerint a nemzetközi közösség álláspontját az ENSZ BT kötelező érvényű határozatával kell megerősíteni. Az ilyen határozat be nem tartása esetén az ENSZ Alapokmányában felsorolt eszközök mindegyike bevethető - jegyezték meg a képviselők.

Az Európai Parlament felhívta a figyelmet arra, hogy a BT állandó tagjaként Oroszország és Kína is felelősséggel tartozik a szíriai válsággal kapcsolatos közös álláspont kialakításáért és a válság diplomáciai megoldásáért. Ha a BT-ben tartósnak bizonyul a patthelyzet, a kérdést az ENSZ Közgyűlése elé kell vinni - vélekedtek az EP-képviselők.

Az állásfoglalás szerint a szíriai válság tartós megoldása csak a nemzetközi közösség által támogatott, nyílt politikai folyamat révén érhető el. Az EP lemondásra szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Az Európai Uniónak - olvasható az állásfoglalásban - vállalnia kell humanitárius felelősségét, és több forrást kell szánnia a szíriai menekültek megsegítésére.

Kimaradt?