Aszad nem vállal felelősséget a vegyi támadás miatt

Tagadta Bassár el-Aszad szíriai államfő egy vasárnap adott interjúban, hogy ő állna az augusztus 21-i gáztámadás mögött. A CBS televízió jelentése szerint a Damaszkuszban készített interjúban - amit a csatorna hétfői műsorában sugároz majd - az elnök azt mondta, az ellene szóló, eddig bemutatott bizonyítékok nem eléggé meggyőzőek.

Az interjú tartalmát az azt készítő riporter, Charlie Rose ismertette előzetesen a nézőkkel. Mint mondta, Aszad nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy országa rendelkezik vegyi fegyverrel. Az elnök azt is kijelentette, hogy az ilyen eszközöknek Szíriában központi ellenőrzés alatt kell állniuk.

„Nincs bizonyíték arra, hogy vegyi fegyvert alkalmaztam a népem ellen" - idézte az elnököt szó szerint az újságíró. Az Egyesült Államok jelenleg katonai beavatkozást készít elő az Aszad-rezsim ellen a vegyi fegyverek alkalmazása miatt.

Bassár el-Aszad ezzel kapcsolatban - Rose közlése szerint - kijelentette, hogy Szíria, amennyire csak lehetett, már felkészült egy külső csapásra. Figyelmeztetett egyúttal, hogy Damaszkusz nem hagy megtorlás nélkül semmilyen beavatkozást, és szövetségeseivel együtt válaszolni fog rá.

A Bild am Sonntag című német lap legfrissebb számában biztonsági kérdésekkel foglalkozó német körökre hivatkozva ugyanakkor arról adott hírt vasárnap, hogy német lehallgatási adatok azt valószínűsítik, nem Bassár el-Aszad elnök engedélyezte vegyi fegyver bevetését Szíriában, ahol a kormányerők egyes parancsnokai már hónapok óta kérték a mérges gáz bevetésének engedélyezését az elnöki palotától.

Az amerikai külügyminiszter elutasította Bassár el-Aszad szíriai elnök azon állítását, miszerint nincs bizonyíték arra, hogy vegyi fegyvert vetett volna be saját népe ellen. John Kerry Londonban újságírói kérdésre kijelentette: „a bizonyíték önmagáért beszél". Az amerikai külügyminiszter akkor nyilatkozott, amikor Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozott, hogy a július 29-én felújított izraeli-palesztin béketárgyalásokról tárgyaljanak.

Kimaradt?