Az amerikai kongresszushoz fordult a szíriai házelnök

A damaszkuszi parlament elnöke azt kérte a washingtoni törvényhozástól, hogy szeptember 9-i szavazásukon ne adják meg a felhatalmazást a szíriai kormányerők ellen tervezett katonai csapáshoz.

„Szorgalmazzuk, hogy ne tegyenek meggondolatlan lépéseket, hiszen megvan a hatalmuk ahhoz, hogy az Egyesült Államokat a háború helyett a diplomáciai megoldás felé vezessék” - írta Dzsihád al-Lahham, a szíriai parlament elnöke az amerikai képviselőknek.

Lahham azt szeretné, hogy levele még azelőtt eljusson az Egyesült Államok kongresszusának összes képviselőjéhez, hogy a washingtoni törvényhozás szavaz a nyugati országok szerint a szíriai rezsim által augusztus 21-én elkövetett vegyifegyver-támadásra adandó amerikai katonai válaszról.

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága már szerdán megszavazta a Szíria elleni katonai akciót. A határozat emellett az „ellenzék válogatott elemeinek nyújtott támogatás” fokozását sürgette, beleértve a fegyverszállítást és a katonai kiképzést is.

„Bármilyen katonai beavatkozás illegális lenne, mivel Szíria független ország, amely nem jelent semmilyen fenyegetést az Egyesült Államokra nézve és az ENSZ Biztonsági Tanácsa sem adott felhatalmazást fegyveres erő alkalmazására” - közölte a szíriai parlament elnöke.

Damaszkusz szeptember 1-jén egyszer már felszólította az amerikai törvényhozást, hogy legyen mértéktartó, és ne engedélyezze a Szíria elleni katonai csapást.

Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes elmondta, a szíriai kormányerőket vegyi fegyvereket bevetésével gyanúsító amerikai vádaknak nincsen semmilyen alapja.

Lahham két nappal ezelőtt a francia nemzetgyűlés és szenátus elnökének is küldött levelet, amelyben egyebek mellett kitért arra is, hogy országa teljes mértékben együttműködik az ENSZ-szakértőkkel a Damaszkusz külvárosában történt „aljas támadás” ügyében, amelyet „szíriai szakértők is vizsgálnak”.

Ezzel egy időben szíriai ellenzékiek heves harcokról számoltak be a Damaszkusztól északra fekvő főleg keresztények lakta Maalúla közelében. Az AFP hírügynökség értesülései szerint a lázadók kénytelenek voltak visszavonulni, mivel Bassár el-Aszad rezsimje erősítést küldött a területre, ahol a múlt szerdán egy al-Kaida terrorhálózathoz köthető iszlamista felkelőcsoport összecsapott a kormányerőkkel. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni központú szervezet azt közölte, hogy Maalúlába egyebek mellett páncélozott harcjárműveket is küldött a kormányzat.

A szíriai hatóságok pénteken bejelentették az állami televízióban, hogy mostantól minden egyes Szíriában harcoló külföldi „terrorista” átadásáért 2500 dollárnak megfelelő jutalmat fizetnek. Ezentúl 1000 dolláros pénzjutalmat kapnak azok is, akik információkat adnak a külföldi „terroristák” hollétéről.

A múlt hét közepén még úgy tűnt, hogy egy Szíria elleni csapás csak napok kérdése, azóta azonban a brit parlament elutasította a katonai fellépést, Barack Obama amerikai elnök pedig kongresszusi szavazást rendelt el az ügyben.

Kimaradt?