Szíria: szorul a hurok a nyugati nagyhatalmak felöl

„Erőteljes nemzetközi válaszlépésre" van szükség a vegyi fegyverek szíriai bevetése nyomán - mondta kedden a londoni parlamentben William Hague brit külügyminiszter. Ugyanakkor a Szíria elleni katonai csapás támogatására szólította fel kedden párttársait John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke.

Hague, aki az angol alsóházi képviselőket tájékoztatta a szíriai konfliktussal kapcsolatos fejleményekről, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit kormány teljes mértékben tartja magát a törvényhozás múlt heti döntéséhez, amely elvetette a brit részvételt a szír rezsim elleni esetleges katonai fellépésben.

Kedden David Cameron brit miniszterelnök is kijelentette a BBC-nek nyilatkozva, hogy nem kéri újból a parlament hozzájárulását a szíriai brit katonai beavatkozáshoz, mivel a parlament „nagyon világosan" kifejtette véleményét ebben az ügyben.

John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke azután nyilatkozott a katonai csapás mellett, hogy Nancy Pelosi, a szövetségi alsóház demokrata kisebbségének vezetője társaságában a Fehér Házban eszmecserét folytatott a szíriai helyzetről Barack Obama elnökkel és a kormányzat több kül- és biztonságpolitikai vezetőjével.

A házelnök hangsúlyozta, hogy szíriai vegyifegyver-támadás nem maradhat válasz nélkül és meg kell mutatnia a szövetségeseknek, hogy az Egyesült Államok cselekszik, amikor erre szükség van.

Kimaradt?