Szlovák rendőrök vallatták Berényi József MKP-elnököt

Feljelentés alapján idézték be a verebélyi rendőrségre Berényi Józsefet, a Magyar Közösség Pártjának elnökét, ahol arról faggatták, valóban részt vett-e olyan rendezvényen Szlovákiában, ahol magyar állampolgárokat avattak.

Berényi a Kossuth Rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy egy ismeretlen személy feljelentése alapján idézték be a rendőrségre kihallgatásra. A feljelentés elmondása szerint ugyan nem anonim módon történt, de az illető aláírása olvashatatlan volt.

Berényi a hétvégi kassai demonstráción jelentette be, hogy beidézték az állampolgársági törvénnyel kapcsolatban a rendőrségre, ám akkor még nem tudta, pontosan miről van szó. A nyitrai rendőrkapitányságon tett feljelentés alapján Berényi 2013 júniusában két dél-szlovákiai településen is részt vett olyan rendezvényen, ahol összesen 30 új magyar állampolgárt avattak. A bejelentés Berényin kívül konkrétan említ egy magyarországi kormányzati személyt, valamint még egy politikust, akik szintén részt vettek az eseményen. A rendőrség azt szerette volna megtudni a pártelnöktől, hogy valóban megjelent-e ilyen jellegű rendezvényen, és ha igen, kik vették fel az állampolgárságot, mert senki nem jelentette

A Kossuth Rádió műsorvezetőjének kérdésére, miszerint Berényi "nem tagadhatta le, hogy volt ilyen rendezvény" a pártelnök azt válaszolta, hogy ilyen rendezvény Szlovákia területén nem zajlott", szerinte ez egy rosszindulatú feljelentés.

Arra a kérdésre, hogy vajon elhitte-e a rendőrség, hogy nem volt ilyen avatás, Berényi azt válaszolta, hogy "gondolom mindenki ezt fogja nekik mondani, hogy nem volt ilyen". Úgy látta ugyanis, hogy egyéb nevek is szerepeltek az íven, akik a jelentés alapján részt vettek az állítólagos avatáson, és alighanem őket is beidézik majd a pártelnök szerint.

Berényi szerint ez az eset azt jelzi, hogy a rossz állampolgársági törvény alapján zaklathatják az embereket, mert ilyen, szerinte alaptalan feljelentésekre ad okot.

Kimaradt?