Tóásó Elődöt vasárnap szállítják vissza Palmasola börtönébe

Tóásó Előd a La Paz-i börtönben töltötte ezt a hetet, mivel éppen szünetelt az úgynevezett terrorista per bírósági tárgyalása, így nem tartózkodott a Santa Cruz-i Palmasola fegyházban, amelyben sok halálos áldozatot követelő összecsapások voltak - mondta el szombaton az MTI-nek Lukács Csaba, a Baptista Szeretszolgálat önkéntese.

Lukács Csaba szombaton telefonon beszélt Tóásó Előddel, aki 38 további vádlottal együtt áll a bírák előtt. A magyar állampolgársággal is rendelkező férfi a múlt héten még Santa Cruzban volt, ott tett vallomást a bíróság előtt, a tárgyalás napjaiban maga is a Palmasola börtön lakója. Mivel a múlt héten egyhetes szünetet rendeltek el, erre az időre a fővárosban lévő San Pedro börtönbe vitték, és vasárnap szállítják vissza Palmasolába - mondta Lukács Csaba.

Abban a fegyházban pénteken mintegy harminc ember vesztette életét, és csaknem száz ember sebesült meg egy összecsapásban. Lukács Csaba elmondta: a fegyháznak három szektora van, és azokat a foglyok különböző "klánjai" uralják, amelyek esküdt ellenségei egymásnak. Ezek csaptak össze pénteken.

A bolíviai híradások szerint az "A" börtönszárny foglyai hajnalban felrobbantottak egy propángáztartályt a "B" börtönszárnyban, a robbanás után állítólag lövések is dördültek. A hatóságoknak a hírek szerint négy óra elteltével sikerült újra ellenőrzésük alá vonni a börtönt. A sebesülteket szállító mentőautók körül hozzátartozók tolongtak, hogy megtudják, kiket visznek el. Helyi idő szerint dél körül még mindig füst szállt fel a Palmasolából, holott a hatóságok arról számoltak be, hogy már eloltották a lángokat. A foglyok közül többen tűzhalált haltak.

A Santa Cruz-i Palmasolában 3500 foglyot őriznek, többnyire ügyük bírósági tárgyalásáig. A rendőrség azt állította, hogy ura a helyzetnek, de Tóásó Előd azt mondta Lukács Csabának, hogy a zavargást valójában a rendőrség provokálta ki. Különben is, a Palmasola börtönben nem a rendfenntartó erők, hanem a foglyok által választott "felügyelők" az urak, ők határozzák meg azt is, hogy egy foglyot hol helyezhetnek el. Tóásó elmondta a szeretetszolgálat önkéntesének: aggódik amiatt, hogy most különösen kiszolgáltatott lesz ezeknek a "felügyelőknek".

Tóásó Előd a múlt pénteken tett vallomást Santa Cruzban a bolíviai "terrorista perben", amelynek 39 vádlottja a vád szerint összeesküvést szőtt a bolíviai elnök ellen. A hivatalos verzió szerint bolíviai kommandósok 2009. április 16-án az akkor a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában rajtaütöttek az összeesküvők egy csoportján, lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt pedig letartóztatták.

A családtagok, a magyar hivatalos szervek és a nemzetközi jogvédők szerint súlyosan sérültek a magyar férfi emberi jogai, nem is tarthatnák őt már fogva a bolíviai törvények szerint, amelyek értelmében ha három éven belül nem születik ítélet, szabadlábra kell helyezni a foglyokat. A per tavaly eleve már e határidő lejárta után kezdődött. Tóásó Előd helyzetét nehezítik az embertelen börtönviszonyok is.

Kapcsolódók

Kimaradt?