A prágai képviselőház a jövő héten tárgyal önfeloszlatásáról

A cseh képviselőház a jövő héten tűzi napirendjére a testület önfeloszlatásáról szóló javaslatot, amelynek elfogadása az előre hozott választás kiírásának feltétele. Ebben csütörtökön állapodtak meg a frakcióvezetők az alsóház elnökségével - közölte Pavel Kovácik kommunista frakcióvezető újságírókkal.

"Az ülés összehívását kezdeményező javaslatot a CSSD, a TOP 09 és a KSCM a nap folyamán közösen adja át a képviselőház elnökének" - mondta újságíróknak Kovácik. Megjegyezte, hogy a három párt beadványát a Közügyek párt is támogatja.

Petr Gazdík, a TOP 09 párt frakcióvezetője szerint előzetes megegyezésről van szó, de valószínű a jövő heti időpont. "Az ülés pontos dátumáról még tárgyalunk" - mondta Gazdík.

A hatályos szabályok szerint a képviselőház elnökének a beadvány átvételétől számított tíz napon belül össze kell hívnia a testület ülését.

Bohuslav Sobotka pártelnök szerint a képviselőház feloszlatását kezdeményező döntés mihamarabbi elfogadása rendkívül fontos a Cseh Szociáldemokrata Párt számára. "Meggyőződésem, hogy nincs mire várni, és nincs semmi ok arra, hogy meghosszabbítsuk a politikai bizonytalanságot" - nyilatkozta Sobotka.

A képviselőház feloszlatását és az előre hozott parlamenti választás kiírását, mint a válság legtisztább politikai megoldását, eddig csak a szociáldemokraták és a kommunisták szorgalmazták. A volt jobbközép kormánykoalíció pártjai azzal utasították ezt el, hogy 101 képviselőjük van az alsóházban. Miután a szerdai bizalmi szavazáskor kiderült, hogy ez nem igaz, a TOP 09 szintén a parlament önfeloszlatása mellé állt.

A júliusban egyszer már megbukott javaslatnak így most esélye van a sikerre. A három pártnak együttesen 122 képviselője van az alsóházban, míg a javaslat elfogadásához ötharmados többségre van szükség a 200 tagú testületben, ami 120 voksot jelent.

A képviselőházat hivatalosan az államfőnek kell feloszlatnia, majd 60 napon belül új választást kell tartani. Az új kormány megalakulásáig Jirí Rusnok kormánya ügyvezető kormányként irányítaná az ország dolgait.

Kimaradt?