Berlusconit egyelőre nem fosztották meg szenátusi mentelmi jogától

Szeptemberre halasztotta Silvio Berlusconi szenátusi mandátuma visszavonásának kérdését az olasz parlament felsőházának mentelmi bizottsága, miután szerda esti ülésén úgy döntött, időt ad Berlusconinak a védekezéshez.

Húsz napot kapott Berlusconi arra, hogy a szenátusi mentelmi jogi bizottságnak benyújtsa esetleges ellenérveit mandátumának visszavonásával szemben. A bizottság következő, szeptember 9-re kitűzött ülésén Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke személyesen fel is szólalhat.

A maximális védelmi jogot kívántuk biztosítani - hangoztatta Dario Stefano, a szenátus mentelmi jogi bizottságának elnöke, az ellenzéki Baloldal Környezet Szabadság (Sel) politikusa.

Berlusconi, aki már négyszer töltötte be a kormányfői posztot, az idei februári parlamenti választásokon jutott be az olasz parlament felsőházába. Mandátumának visszavonását a vele szemben egy hete adócsalásért hozott jogerős bírósági ítélet teszi szükségessé. Berlusconi négy év börtönre ítélték, amelyből azonban egy korábbi amnesztiatörvény értelmében csupán egy évet kellene letöltenie.

Büntetése október közepén válik végrehajthatóvá, de mivel 70 évesnél idősebb és még nem volt büntetve, eldöntheti, hogy a börtön helyett egy év házi őrizetet vagy közhasznú munkavégzést választ.

Elemzők szerint Berlusconi mentelmi joga megszűnésének pillanatától további olasz ügyészségek rendelhetnék el a politikus letartóztatását. A szenátus mentelmi jogi bizottságának 23 tagjából 15-nek kellene Berlusconi mandátumának visszavonására szavaznia ahhoz, hogy megfosszák őt mentelmi jogától.

Kimaradt?