„Rendkívül nagy” veszély miatt az USA kiürítette a jemeni követségét

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet támadásától tartva az Egyesült Államok külügyminisztériuma kedden elrendelte jemeni nagykövetségének részleges kiürítését, nem sokkal később Nagy-Britannia is hasonlóan rendelkezett a saját képviselete ügyében.

A washingtoni kormányzat a terrortámadás "rendkívül nagy" veszélye miatt az ország azonnali elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat. Az amerikai nagykövetség személyzetének mintegy 75 tagja egy amerikai katonai repülőgép fedélzetén elhagyta jemeni állomáshelyét - közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő.

Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint "a terrorszervezetek, köztük az al-Kaida arab-félszigeti ága (AQPA) igen tevékenyek Jemen-szerte. Az amerikai kormányt nagyon aggasztja az amerikai állampolgárokat, amerikai létesítményeket, amerikai és nyugati érdekeltségeket fenyegető esetleges támadás veszélye".  A figyelmeztetést néhány órával azután adták ki, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat négy feltételezett tagja meghalt az arab országban, feltehetően egy pilóta nélküli amerikai repülőgép támadásában.

Vérdíjat tűzött ki a jemeni kormány 25 körözött al-Kaida-tag fejére, akik közlése szerint terrortámadásokat készülnek végrehajtani a fővárosban, Szanaában és az ország más városaiban. A belügyi közlemény 23 ezer dollár (mintegy 5,2 millió forint) jutalmat ajánl fel mindenkinek, aki a körözött személyek valamelyikének elfogásához vezető információkkal szolgál.

Korábban 19 amerikai képviseletet zártak be a Közel-Keleten és Afrikában. Amerikai titkosszolgálati tisztviselők és közel-keleti diplomaták közölték: a nagykövetségek bezárását az indokolta, hogy elfogták Ajman az-Zavahri al-Kaida-vezér egy titkos üzenetváltását, amelyben nagy támadás végrehajtására utasítja helyettesét Jemenben. London hétfőn közölte, hogy nagykövetsége Szanaában a ramadánt lezáró íd al-fitr ünnepek alatt, a hét végéig zárva marad, majd kedden a külügyminisztérium úgy rendelkezett, hogy "a biztonságot illetően megnövekedett aggodalmak miatt" teljes személyzetét kimenekíti.

A legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki Nagy-Britannia a jemeni partoknál közlekedő kereskedelmi hajóinak, mivel fennáll egy lehetséges támadás veszélye - közölte a brit The Times napilap. A lap szerint a brit hatóságok attól tartanak, hogy terroristák az ádeni kikötőben 2000. október 12-én, az éppen üzemanyagot vételező USS Cole amerikai romboló ellen elkövetett merénylethez hasonló akciót terveznek, amelyben 17 amerikai tengerész halt meg.

Kedden törzsi fegyveresek lelőttek egy helikoptert Jemenben: hat katona, köztük egy dandártábornok meghalt. Az eset Jemen középső részén történt, ahol törzsi harcosok rendszeresen megrongálják az ország fő olajvezetékét. A helikopter felderítő repülésen volt, személyzete ekkor vette észre a harcosokat, akikről azt gyanította: megint az olajvezeték felrobbantására készülnek. A helikopter lőni kezdte a fegyvereseket, akik viszonozták a tüzet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?