Elfoglaltak egy repülőteret a török határnál a szíriai felkelők

A szíriai felkelők elfoglaltak egy katonai repülőteret kedden a török határ közelében, ezzel még inkább ellenőrzésük alá tudják vonni az Aleppó városba vezető kulcsfontosságú szállítási útvonalakat.

A Minnig katonai repülőtér az Aleppót a török határvárossal, Gazianteppel összekötő út mentén található. A Szíria kereskedelmi fővárosának számító Aleppóért már több mint egy éve folynak harcok a felkelők és a kormányerők között, ezért a repülőtér elfoglalása stratégiai jelentősége mellett jelképes győzelemmel is felér a lázadók számára.

"A repülőteret teljesen megtisztítottuk, (Bassár el-)Aszad (szíriai elnök) csapatainak a maradékát még üldözzük" - közölték a műveletben részt vevő fegyveresek, akik zömmel az al-Kaida nemzetközi terroristahálózathoz köthető Iraki Iszlám Állam nevű csoport, illetve a radikális at-Tauhíd Iszlamista Brigád tagjai.

A felkelők tájékoztatása szerint a repülőtér az elmúlt két hónapban már nagyobb részben az ő kezükön volt. A kormányerők mintegy hetven katonája védte a parancsnoki épületet, amely végül hétfőn megsemmisült egy öngyilkos támadásban. A merénylő belehajtott az épületbe egy páncélozott szállítójárművel.

"A repülőteret védő katonák nagy része életét vesztette az öngyilkos akcióban. A túlélők három harckocsival elmenekültek, amelyek közül egyet a lázadók azóta már megsemmisítettek" - mondták a felkelőcsoportok képviselői.

Az Aszad elnökhöz hű erők az előző hónapban fegyveres offenzívával próbálták megakadályozni a repülőtér elfoglalását. Az akcióban részt vettek a Hezbollah libanoni síita szervezet gerillái is, akik két, síita többségű faluban állomásoznak Aleppó mellett. A felkelők változatlanul blokád alatt tartják Aleppónak a kormányerők által ellenőrzött negyedeit.

Az aleppói csata egy éve kezdődött a felkelők offenzívájával. Azóta patthelyzet alakult ki, a két fél övezetekre osztotta a várost. A polgárháború nem kímélte Aleppó központját sem, amely a világörökség része. A régi bazár egy része tavaly szeptemberben leégett, az Omajjád-mecset minaretje idén áprilisban leomlott, és maga a VIII. században épült templom is súlyos károkat szenvedett.

Kimaradt?