Kiszabadítaná a guantanamói foglyokat az al-Kaida

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője élesen bírálta azt, ahogy amerikai hatóságok bánnak az éhségsztrájkoló guantánamói foglyokkal. Ajman az-Zavahri fogadkozott, hogy mindent megtesznek a kiszabadításukért. Azt nem tudni, milyen eszközökkel akarnák elérni a foglyok kiszabadulását.

Zavahri egy iszlamista honlapon megjelent hangüzenetében beszélt erről, amelynek eredetiségét nem lehetett ellenőrizni. A terrorszervezet múlt héten több mint ötszáz foglyot szabadított két iraki börtönből, Pakisztánban pedig az al-Kaidával szövetséges tálibok 250 fegyencet szöktettek meg egy fegyházból.

A guantánamói amerikai támaszpont börtönében 166 embert tartanak fogva, akiket a 2001. szeptember 11-ei, egyesült államokbeli terrortámadások utáni terrorellenes kampányban fogtak el. Sokan közülük éhségsztrájkot kezdtek, így tiltakoznak határozatlan idejű fogva tartásuk ellen.

Zavahri elítélte az iszlamisták elleni amerikai dróntámadásokat Afganisztánban, Pakisztánban és Jemenben. Azt mondta, hogy az ilyen légicsapások az amerikai kampány kudarcáról tanúskodnak ezekben az országokban.

 

Kimaradt?