A pártvezér-gyilkosságot tüntetések követik Tunéziában

Csütörtökön Tunéziában meggyilkolták Mohamed Brahmit, a Népi Mozgalom nevű párt fő koordinátorát. Tuniszban a belügyminisztérium előtt tömeg gyűlt össze a hír hallatán, és a kormány lemondását követelte. Az ellenzék és a szakszervezetek péntekre sztrájkot hirdettek.

Az ott tartózkodó turistákat országuk külügyminiszterei óvatosságra intik, mivel az ellenzéki megmozdulások könnyen erőszakba csaphatnak át, és veszélyt jelenthetnek.

Többezres tüntetés volt Szidi Buzid városban is, a tömeg több utcát eltorlaszolt, autógumikat égetett, és szintén az iszlamistákat okolta a gyilkosságért, amely nem egyedi eset: fél év alatt ez a második politikai hátterű gyilkosság.

A napokban a fővárosban és a nagyobb városokban tömegdemonstrációk várhatók. A tüntetések környéke, El-Kairuán, Monasztir, Szúsza, Szfaksz városok központja, mecsetjeinek körzete, Tunisz belvárosa és külső negyedei kerülendők. Az északnyugati régiók továbbra is a hadsereg műveleti területei, ezért fokozott óvatosságra kérik a Bizerte városba látogatókat is.

A turisták által látogatott területek eddig is hatékony védelmét az elmúlt hetekben tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben biztosított a nyugalom.

Kimaradt?