UNICEF: be kell tiltani a kiskorúak házasságát

A 18 évesnél fiatalabbak házasságának betiltását követeli világszerte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), arra az internetre minap felkerült videofelvételre reagálva, amelyen egy 11 éves kislány meséli el, miként sikerült megmenekülnie egy kényszerházasság elől.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=TDh2fF4ccwI

A szóban forgó felvételt az elmúlt napokban több millióan nézték meg a YouTube fájlmegosztó oldalon. A videó címe alapján a kislány jemeni származású. "Túl sok lány túl korán megy férjhez, s ezzel megfosztják magukat a gyerekkortól, további életútjuk pedig már nagyon fiatalon eldől" - mondta szerdán a német hírügynökségnek Ninja Charbonneau, az UNICEF németországi szóvivője. "A fiatalon házasságot kötő lányok pedig gyakran már tinédzserként teherbe esnek", és megszakítják tanulmányaikat - tette hozzá. A szóvivő szerint a gyerekházasság súlyos jogsértésnek minősíthető.

Az UNICEF adatai szerint a világon minden harmadik 20 és 24 év közötti nő 18 éves kora előtt ment férjhez. Az ENSZ szakosított szervezete azt követeli, hogy minden országra érvényes törvény rögzítse a 18 évnél fiatalabb lányok házasságkötésének a tilalmát.

Kimaradt?