Ökológiai katasztrófa fenyegeti Romániát Ukrajnából?

Mérgezett víz szivárog egy folyóba a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk régióban abból az elhagyott sóbányából, amelyet veszélyes hulladékok tárolására használnak az ukrán hatóságok. Ez ökológiai katasztrófával fenyegeti Románia és Moldova Köztársaság lakóit is – idézte szombaton az Agerpres az orosz nyelvű Segodnia lapot.

Az elhagyott tárnákban rendkívül mérgező ipari hulladékot,  magnézium- és káliumszármazékokat tárolnak. Az egyik tárna fala azonban megrepedt, és naponta átlagban 1000 köbméter szennyezett víz szivárog el a bányából a Lemnita nevű folyó irányában. Ez a folyó látja el ivóvízzel a közeli városokat. Mivel a Dnyeszterbe ömlik, a mérgező anyag eljuthat Románia és Moldova Köztársaság területére is.

Vaszilij Pavljuk, az Ivano-Frankivszk közigazgatási régió alelnöke értesítette az ukrajnai kormányt az ügyről, és az kérte, hogy a sóbánya környékét nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területté. Becsések szerint a hulladéktároló biztonságossá tételéhez 20 millió euróra van szükség.

A Magyar Nemzet korábbi cikke szerint ebben az elhagyott sóbányában Magyarországról származó ipari hulladékokat is tárolnak.

Kimaradt?