Washingtonban készítik elő az izraeli-palesztin béketárgyalásokat

Izrael és a palesztinok képviselői hamarosan találkoznak Washingtonban, hogy véglegesítsenek egy megállapodást a béketárgyalások három év szünet utáni újraindításáról - jelentette be az amerikai külügyminiszter pénteken újságíróknak a jordániai fővárosban, Ammánban.

"Megállapodást kötöttünk, amely alapot teremt a végső státusról folytatandó tárgyalások felújításához a palesztinok és izraeliek között" - mondta John Kerry. "A megállapodás hivatalos formába öntése azonban még zajlik" - tette hozzá.

A közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások 2010-ben szakadtak meg a megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben folytatódó izraeli telepépítések miatt, mivel a palesztinok a Gázai övezet mellett itt akarják létrehozni önálló államukat.

Kerry, aki kedd óta ismét a jordániai fővárosban és Rámalláhban tárgyalt, hogy elérje a béketárgyalások újraindítását, Ammánból való elutazása előtt nyilatkozva nem kívánt részleteket elárulni az elért egyezségről. Csak annyit mondott, hogy Száeb Erekát palesztin főtárgyalóval és izraeli tárgyalópartnerével, Cipi Livnivel várhatóan a jövő héten Washingtonban folytatja a megbeszéléseket, amelyeket újabb bejelentés követhet.

"Leginkább úgy adhatunk esélyt ezeknek a tárgyalásoknak, ha bizalmasan kezeljük azokat" - mondta. "Tudjuk, hogy a megoldandó kihívásokhoz nagyon nehéz döntéseket kell majd meghozni az előttünk álló napokban. Ma mindazonáltal derűlátó vagyok" - fűzte hozzá.

Kimaradt?