Snowden még kínzással sem adna ki hazájának ártó információkat

Még ha megkínoznák sem adna ki olyan információkat Edward Snowden, amelyekkel ártana a saját nemzetének - olvasható az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja és egy volt amerikai szenátor közötti levelezésben, amelyet a The Guardian című brit napilap tett közzé honlapján.

Az amerikai titkos adatgyűjtésről információkat kiszivárogtató Snowden arra az e-mailre válaszolva állította ezt, amelyet a washingtoni szenátusban 12 éven át - 1979 és 1990 között - tevékenykedő Gordon Humphrey küldött neki. Humphrey szenátorként tagja volt a külügyi, jogi és fegyveres erők bizottságának is. New Hampshire egykori republikánus szenátora hétfőn keltezett levelében annak a véleményének adott hangot, hogy Snowden helyesen cselekedett, amennyiben kiszivárogtatása nem jelent veszélyt a hírszerzés munkatársaira. "Úgy gondolom, Ön helyesen járt el azáltal, hogy felfedte azt, ami szerintem az Egyesült Államok alkotmánya súlyos megsértésének tekinthető" - írta Humphrey, s egyúttal kifejezte reményét, hogy Snowden menedéket talál.

A jelenleg a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitzónájában tartózkodó amerikai informatikus válaszlevelében leszögezte: "egyetlen titkosszolgálatnak - beleértve a sajátunkat is - sincs meg a képessége arra, hogy felszínre hozza azokat a titkokat, amelyeket továbbra is védek. Jóllehet a média nem jelentette, a DIA-nál (Védelmi Hírszerző Ügynökség) az egyik szakterületem az volt, hogy megtanítsam az embereinket arra, hogyan óvják meg az ilyen információt a leleplezéstől még a legfenyegetőbb kémelhárítási környezetben is (név szerint Kínában). Nyugodt maradhat afelől, hogy nem tudnak kiszedni belőlem ilyen információt, még kínzással sem" - hangsúlyozta Snowden. Az informatikus leszögezte: a kiszivárogtatással az a szándéka, hogy tájékoztassa az embereket arról, amit a nevükben tesznek és arról, amit ellenük. "Nem szolgáltattam ki olyan információt, amely árthatna a népünknek - legyen szó ügynökökről vagy bárkiről - és nem is áll szándékomban ilyet tenni" - írta Snowden.

Kapcsolódók

Kimaradt?