Horvát tanácsadók segítik Ivica Dacsics szerb kormányfőt

Egy egykori horvát kormánytag a szerb miniszterelnök tanácsadója lett: Tamara Obradovic Mazal jogi és szervezési kérdésekben fogja segíteni Szerbiát az EU-val 2014 elején kezdődő tárgyalások előtt - írt szerdán több horvát napilap.

A híradások emlékeztettek arra, hogy Ivica Dacsics szerb miniszterelnök horvát tanácsadója 1999 óta egyengette Horvátország útját az EU-ba. A zágrábi kormányt 2000-től vezető Ivica Racan balközép kormányában miniszterhelyettesi posztot töltötte be. Ebben a tisztségében azokat a válaszokat gyűjtötte össze, amelyeket Horvátország adott a Brüsszel által megfogalmazott több ezer kérdésre.

Tamara Obradovic Mazal  végig tagja volt a csatlakozási tárgyalásokon részt vevő horvát küldöttségnek, és a jobbközép kormányokban államtitkári tisztségben segítette a zágrábi kormányt az EU-s tárgyalásokon.

A mostani balközép kormányban gazdasági miniszterhelyettes volt, és a lapok fontosnak tartották megjegyezni, hogy a hajógyárak privatizációjával kapcsolatos operatív feladatok is az ő munkáját dicsérik.

A Nova TV kereskedelmi csatorna híradója felhívta a figyelmet arra, hogy Marija Pejcinovic Buric, egy volt horvát parlamenti képviselő is segíti Szerbia útját az EU felé.

Mindkét horvát tanácsadó a szerb kormányhivatal európai integrációt segítő hivatalában dolgozik.

Kimaradt?