Életbiztosítással felérő titkokat rejtett el Edward Snowden

Edward Snowden a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) felépítéséről és működéséről is rendelkezik titkos információkkal, de ezeket nem akarja nyilvánosságra hozni - mondta el az a brit újságíró, aki a Guardian című lap hasábjain hetekkel ezelőtt elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat.

A Rio de Janeiróban élő Glenn Greenwald szerint a Snowden birtokában lévő több ezer, titkosított dokumentum gyakorlatilag olyan, mintha az NSA kézikönyve lenne. Az újságíró úgy vélte, hogy az információk nyilvánosságra hozása nem sértené az amerikaiak vagy a nemzetbiztonság érdekeit, az NSA volt munkatársa mégis ragaszkodik titkokban tartásukhoz.

Edward Snowden, aki leleplezte, hogy az Egyesült Államok titokban adatokat gyűjt a nemzetközi telefonos és internetes forgalomról, háromheti hallgatás után pénteken a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren jelentette be, hogy menekültjogi státust kér Oroszországtól, majd szeretne Dél-Amerikában letelepedni.

Az amerikai informatikusnak Venezuela, Nicaragua és Bolívia is menedéket ajánlott fel, de mivel a férfi útlevelét az amerikai hatóságok visszavonták, bármelyik országba akar is eljutni, nehézkes lesz annak kivitelezése.

A vasárnap nyilatkozó Greenwald azt mondta, hogy nehéz helyzete ellenére Snowden „higgadt és nyugodt”, bár aggódik személyes biztonsága miatt. Az Egyesült Államok megmutatta, hogy „képes a végsőkig is elmenni, ha ez szerinte szükséges egy nemzetbiztonsági veszély elhárításához”- mondta a 46 éves egykori alkotmányjogász.

Greenwald szerint azonban Snowden minden eshetőségre felkészült, és ha bármi történne vele, az általa birtokolt titkos információk rögtön nyilvánosságra kerülnének.

Kimaradt?