Egy héten zajlik a Felvidék két legnagyobb magyar rendezvénye

Csaknem egy időben, a jövő héten kezdődik és közel egy héten át zajlik a Felvidék két legnagyobb nyári ifjúsági rendezvénye a Gombaszögi Nyári Tábor és az I. Martosi Szabadegyetem.

A Gombaszögi Nyári Tábor már évek óta csak nevében "gombaszögi", hiszen a komoly hagyományokra visszatekintő rendezvényt már ötödik éve a Rozsnyóhoz közeli Krasznahorka-váralján rendezik meg annak szervezői, a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete, a Diákhálózat és a Sine Metu polgári társulás. A táborra idén július 16. és július 21. között kerül sor, idei évada közel 120 különböző programot kínál a krasznahorka-váraljai kempingben.

"Nem egyszerű tábort szervezni egy ilyen emblematikus helyszínre, Krasznahorka várának közelébe, ám Gömör ezen részén viszonylagos hiány van fiatalokat megszólító magyar kulturális rendezvényekből" - mondta az MTI-nek Stubendek Attila, a rendezvény sajtófelelőse, aki szerint a helyszín kiválasztásakor azt a célt követték, hogy ne csak tömbmagyar területen legyen hasonló rendezvény. Hozzátette: Krasznahorka tavaly leégett és felújítás alatt álló vára olyan szempontból is szimbólum, hogy jelképezheti a felvidéki magyarság újjáépülését és kitartását.

A jelentős részben felvidéki magyar egyetemisták által látogatott rendezvény programja három pillérre, könnyűzenei előadók koncertjeire, közéleti témájú előadásokra és vitákra, valamint versenyprogramokra épül.

A Krasznahorka-váralján fellépő könnyűzenei előadók közül a táborlakók idén többek között a Quimby, a Semi Holsen, az Intim Torna Illegál, a Jóvilágvan, ByeAlex, vagy a Hot Jazz Band koncertjei közül válogathatnak. A közéleti és politikai témájú programok sorában bizonyára érdeklődésre tart majd számot Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnökei között sorra kerülő pártelnöki vita, valamint a Radoslav Procházkával és Peter Osuskýval, a jövő évi államfőválasztás két jelöltjével megvalósuló beszélgetés is.

Az I. Martosi Szabadegyetemre július 18. és 21. között kerül sor az Ógyallához (Hurbanovo) közeli Martos Feszty-parkjában. A szabadegyetemet hagyományteremtő céllal az erdélyi Tusványos mintája alapján hozták létre annak szervezői a Via Nova Ifjúsági Csoport, a Selye János Egyetem (SJE) hallgatói önkormányzata és több, részben felvidéki, részben magyarországi, valamint nemzetközi partnerszervezetük.

Bár a szabadegyetem megnevezés ifjúsági rendezvényre utal, annak szervezői a felvidéki magyarok minden korosztályát meg szeretnék szólítani. "Szeretnénk, ha a szabadegyetem olyan tábor lenne, amely a jövő nemzetileg elkötelezett értelmiségének a bölcsője lehet, és amelyet minden generáció, minden régió, így aztán az egész felvidéki magyar közösség a magáénak érezhet" - mondta a kezdeményezésről az MTI-nek Gubík László, a Via Nova elnöke.

A martosi szabadegyetem közel száz különböző előadást, kerekasztal-beszélgetést, vitaestet, kiállítást, koncertet és más kulturális fellépést kínál. A négynapos program négy fő vonulatra oszlik, az első a hagyományőrzést és az egyes felvidéki régiók bemutatását tűzte ki célul, ennek keretében az idén három felvidéki régióhoz, a Mátyusföldhöz, Zoboraljához és Ipolymentéhez kötődő programok lesznek. A programkínálat másik fő vonulatát a családosokat és gyerekeket megszólító rendezvények sorozata alkotja.

A szabadegyetem programjának harmadik pillére a közéleti, politikai, gazdasági és sporttémákat felvonultató blokk. Ennek a programsornak a keretében a szabadegyetem első napján Kövér László házelnök és Berényi József, az MKP elnöke aktuál- és nemzetpolitikai témákról beszélget, a gazdasági témák sorában az egyik húzóbeszélgetésére pénteken kerül sor Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója, Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója és Garancsi István, a Videoton tulajdonosa között, szombaton pedig a Nemzetpolitikai kerekasztalhoz várják a vendégeket a szervezők, ennek egyik résztvevője Répás Zsuzsa nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár lesz.

Színes felhozatalt ígér a rendezvény könnyűzenei kínálata is, csütörtökön a P. Mobil, a Tankcsapda és a Zsapka-Emmer duó lép színpadra, pénteken a Kor-Zár, a Ghymes és Rúzsa Magdi, a hétvégén pedig többek között a Hooligans és az Ismerős Arcok lép fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?