Ron Dermer lesz Izrael új amerikai nagykövete

Benjámin Netanjahu miniszterelnök az egyik fő bizalmasát, Ron Dermert jelölte amerikai nagykövetnek, Izrael legfontosabb külföldi diplomáciai posztjára - közölte az izraeli média szerdán.

Az előzetes találgatásoknak megfelelően a 42 éves, ötgyermekes Dermer utazik szeptemberben Washingtonba leváltani Michael Oren eddigi követet. Dermer az utóbbi négy évben Netanjahu egyik főtanácsadója volt, a tízes tévécsatorna esti híradója szerint egyben legbizalmasabb embere, minden titkának tudója.

A leendő nagykövet 26 évesen vándorolt be Izraelbe Amerikából, ahol édesapja és bátyja is politizált, mindketten Miami Beach polgármesterei voltak a Demokrata Párt képviseletében. Első diplomáját a Pennsylvaniai Egyetem gazdasági tanszékén kapta, majd filozófiai, gazdasági és politológiai tudományos fokozatot szerzett Oxfordban. Dermer jól ismeri Izrael washingtoni külképviseletét, szolgált már ott gazdasági attaséként, emiatt mondott le 2005-ben amerikai állampolgárságáról.

Izrael kormányzati köreiben már hónapok óta tudni véltek esetleges washingtoni kinevezéséről, de esélyeit nagyban rontotta, hogy Amerikában a nevéhez kötötték Mitt Romney republikánus elnökjelölt látványos jeruzsálemi támogatását a legutóbbi elnökválasztási kampányban. Az utóbbi hetekben John Kerry amerikai külügyminiszter látogatásai során azonban rendezte viszonyát az amerikai diplomácia vezetőivel, és így a Fehér Házban is beleegyeztek jelölésébe.

Kimaradt?