Új kormánya lesz szerda déltől Csehországnak

Új kormánya lesz szerda déltől Csehországnak, miután Milos Zeman köztársasági elnök kinevezi a Jirí Rusnok miniszterelnök vezette kabinetet.

A hivatalnokkormány kinevezését Zeman a parlamenti pártok többségének akarata ellenére vitte keresztül, miután megbukott a Petr Necas vezette jobbközép koalíciós kormány. Helyi megfigyelők szerint ezért nem valószínű, hogy a Rusnok-kormány meg tudja szerezni a képviselőház bizalmát.

A hatályos szabályok szerint a kormányfőnek a kormány beiktatását követő 30 napon belül kell bizalmat kérnie a 200 tagú parlamenti alsóháztól. A bizalom megszerzéséhez az ülésen résztvevő képviselők egyszerű többségének a támogatására van szükség. Miután a képviselőház már akkor is határozatképes, ha az ülésen a képviselők egyharmada, tehát 67 honatya vesz részt, Rusnoknak elméletileg már 34 képviselő támogatása is elég lehetne a képviselők többségének távolmaradása esetén.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a támogatás, a bizalom kérdéséről kormánya hivatalos kinevezése után kezd tárgyalásokat a politikai pártokkal.

A Rusnok-kormány az ország jövő évi költségvetésének kidolgozását és parlamenti elfogadását tartja legfontosabb feladatának. Komolyabb változásokkal az adórendszerben vagy a sokat vitatott új nyugdíjrendszerben a kormány nem számol.

Csehországban azután alakult ki kormányválság, hogy Petr Necas miniszterelnök lemondásra kényszerült kabinetfőnökének korrupciós botránya miatt.

A Jirí Rusnok vezette új kormánynak a miniszterelnökkel együtt 15 tagja van. Ez lesz az 1993-ban megalakult önálló Cseh Köztársaság 20. kormánya és a harmadik hivatalnokkormány.

Kimaradt?