Ferenc pápa Lampedusán imádkozik a bevándorlókért

Ferenc pápa hétfőn az Afrikához legközelebbi európai szigetre, a dél-olaszországi Lampedusára utazik, hogy az itt élőkkel és az ide érkező bevándorlókkal találkozzon, valamint a tengerbe veszett ezrekért imádkozzon.

Lampedusán a világ és az egzisztencia perifériájára megy Ferenc pápa, aki ugyanezt sürgette egyházától vasárnapi homíliájában is.

Ferenc pápa az első egyházfő, aki a Földközi-tengeri migráció útvonalán az Európa déli kapujának számító Lampedusára látogat. A Szicíliától 127, Tunéziától 113 kilométerre levő 20,2 négyzetkilométeres sziget az afrikai bevándorlók kikötőpontjaként ismert nemcsak Olaszországban, hanem az ütött-kopott hajókat a mozdulatlanságig megtöltő bevándorlók tragédiáiról gyakran beszámoló nemzetközi sajtóban is.

A látogatás bejelentésekor a szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy az egyházfőt mélyen megrendítette az a júniusban történt eset, amikor bevándorlók csoportja, közöttük nők és gyermekek is, az olasz tengeren a tonhalak elfogására kivetett halászhálókba kapaszkodva vártak a mentésre. Az olasz sajtó értesülései szerint Stefano Nastasi, Lampedusa plébánosa hívta meg Ferenc pápát még májusban.

A pápa látogatásának a bevándorlók és az őket befogadó Lampedusa lakosai lesznek a főszereplői. Ferenc pápa nemet mondott a politikusok jelenlétére, egyedül Francesco Montenegro, a szicíliai Agrigento érseke, Nastasi atya és Giuseppina Nicolini, Lampedusa polgármestere lesz az egyházfő mellett, aki szűk vatikáni kísérettel, államfőnek járó ceremónia nélkül kívánt utazni. Vatikáni hírek szerint a pápa legszívesebben polgári repülőjáratra szállt volna, de ez biztonsági okokból nem volt lehetséges.

Ferenc pápa hétfőn reggel nyolc órakor indul Rómából a lampedusai repülőtérre, ahonnan autóval Cala Pisanába megy tovább. Innen indulnak az olasz parti őrségnek a bevándorlókat mentő motoros hajói, és itt van a tengerbe veszett bevándorlók temetője is. Cala Pisanából a pápa hajóval Punta Favarolóig megy, a bevándorlók érkezési pontjáig. Az egyházfő jelképesen a tengerről érkezik majd meg, a bevándorlók által évtizedek óta követett tengeri útvonalon. A pápa hajóját halászhajók kísérik, és az egyházfő a nyílt tengerbe koszorút dob az áldozatok emlékére. Punta Favarolóban találkozik a jelenleg Lampedusán lévő bevándorlókkal, tíz órától a sziget stadionjában mutat be szentmisét. A sportlétesítmény falát lebontották az egész Lampedusáról és Szicíliából is érkezők befogadására. Az első sorokban a gyerekek, idősek, betegek, a helyi halászok és a bevándorlók kapnak helyet.

A pápa egy helyi lakostól kölcsön kapott fehér színű, nyílt tetejű Fiat típusú autóval járja be a stadiont. A szentmisén használt kelyhet pedig egy helyi asztalos a bevándorlók hajójából faragta.

"A pápa a halottakat megy siratni. Láthatóvá teszi a láthatatlanokat. Mindazokat, akik a világ déli részén mindenüket hátrahagyva szerencsét próbálnak, és gyakran életüket veszítik, miközben az északon élő gazdagok nem takarékoskodnak a javakkal" - fogalmazott Alfred Xuareb, a pápa személyi titkára.

"Történelmi látogatás és üzenet Ferenc pápa látogatása, amely visszaadja a méltóságát annak a több ezer halottnak, aki a Földközi-tengeren tizenöt éve vívott bevándorlási háborúban veszítette életét" - mondta Laura Boldrini, az olasz képviselőház elnöke, 1998-2012 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának dél-európai szóvivője.

"A Ferenc pápa meghirdette szegény egyház a világ déli része felé tekint" - tette hozzá Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség elnöke. A Corriere della Sera című napilap vasárnapi számában írt cikkében Riccardi hangsúlyozta, hogy 1998-tól legalább 19 ezer bevándorló veszett a Földközi-tengerbe Afrika és Európa között. 1999-2012 között több mint 200 ezren kötöttek ki Lampedusán. Az idén már négyezren.

Kimaradt?