Az alexandriai kopt pátriárka helyesli Murszi elmozdítását

Ibrahim Iszák Szidrak alexandriai kopt katolikus pátriárka szerint helyes lépés volt, hogy a hadsereg megbuktatta Mohamed Murszi egyiptomi elnököt.

"Az egyiptomi nép békés úton szerezte vissza országát és így megmutatta a világnak, hogy a hatalmas problémák ellenére civilizált nép" - hangsúlyozta a pátriárka.

"Számos jel arra utal, hogy a helyes úton járunk. Nem fogjuk a múlt hibáit megismételni. Ezúttal minden lépést jól megterveztek" - mondta, és kiemelte, hogy az új ideiglenes elnök, Adli Manszúr eskütételét követően lépéseket fognak tenni a demokratikus rend helyreállítása érdekében.

Optimizmusa ellenére Szidrak pátriárka hangot adott a nemzetre váró feladatok miatti aggodalmának. "Nem mondhatjuk, hogy nincsenek félelmeink. A gazdasági helyzet aggasztó, mindenkit jobban manipulálhatóvá tesz. Murszi támogatói úgy érzik, vesztettek, ami bosszút válthat ki belőlük. Meg kell győznünk őket, hogy van helyük az országban, és senki nem utasítja el őket, de egyiptomiként, minden más egyiptomi polgártársaiként kell viselkedniük, és ne az legyen a céljuk, hogy vallási önkényuralmat hoznak létre" - magyarázta a kopt katolikus pátriárka.

II. Tavadrosz, az egyiptomi koptok pápája szerdán úgy nyilatkozott, hogy a hadsereg által kidolgozott politikai átalakulásra vonatkozó menetrend biztonságot hoz minden egyiptomi számára.

Kimaradt?