Kövér fogadta a magyar gyökereiket kereső amerikai fiatalokat

Az Egyesült Államokban és Kanadában élő magyar származású fiatalokat fogadott Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a Parlamentben - közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel.

A házelnök a találkozón a beszámoló szerint a magyar nemzet legfőbb erényei között említette azt, hogy túlélte az elmúlt ötszáz évet, Trianont, a kommunizmus évtizedeit. "Ez az a szellemiség és erő, amit kincsként kell megőriznünk, ami a legfőbb erőforrásunk a jövőre nézve" - olvasható a közleményben.

Kövér László azt mondta: "Húsz év után kezdtük el törleszteni azon adósságunkat, amelyet az emigrációban élő magyarok felé felhalmoztunk.". Azt kívánta a jelenlévőknek, családi kötődéseiket és gyökereiket használják arra, hogy tanulmányaik végeztével sikeres pályafutásukkal legyenek nagykövetei Magyarországnak. Reményét fejezte ki, hogy a fiatalok itt-tartózkodása megerősíti kötődésüket felmenőik szülőhazájához, az Országház meglátogatása pedig "kiváló indító élmény" lesz mindehhez.

Kövér Lászlót a kormány és a magyar diaszpóra közti kapcsolattartásról, a magyar állampolgárság felvételéről, a magyarországi fiatalok előtti kihívásokról, a magyarság jövőképéről, a rendszerváltozásról, a Fidesz megalakulásáról és a házelnök politikai karrierjéről kérdezték.

A ReConnect Hungary program keretében megszervezett találkozón 14 egyetemista és kísérőik vettek részt. A többnyire magyar nagyszülőkkel rendelkező, harmadik, negyedik generációs, magyarul már nem beszélő résztvevők az USA több államából (New York, New Jersey, Pennsylvania, Kalifornia) és Kanadából érkeztek.

A Balassi Intézet és a Washingtonban bejegyzett Kossuth Alapítvány közös kezdeményezésének célja, hogy a nyugati magyar fiatal generáció tagjai felmenőik származási országát megismerve családjuk múltját, illetve saját identitásukat jobban megértsék.

A kéthetes program során az amerikai fiatalok előadásokat hallgatnak, üzleti vezetőkkel találkoznak, kormányhivatalokba és múzeumokba látogatnak, kulturális rendezvényeken vesznek részt.

Kapcsolódók

Kimaradt?