Otthagyja a csukcsföldi parlament elnöki székét Roman Abramovics

Roman Abramovics orosz milliárdos, a londoni Chelsea futballkub tulajdonosa lemondott az oroszországi Csukcsföld parlamenti elnökének posztjáról  - erősítette meg kedden a regionális törvényhozás sajtószolgálata.

A nagyrészt az Északi Sarkkörön túl, az örök fagy birodalmában elterülő Csukcs Autonóm Körzet hivatalos honlapján olvasható közlemény  szerint Abramovics a május 19-én hatályba lépett törvény miatt távozik. Az ugyanis előírja, hogy az állami tisztviselők és a törvényhozás tagjai, tisztviselői nem rendelkezhetnek külföldön vagyonnal.

Roman Abramovics a régióban előbb parlamenti képviselőként, majd 2001 és 2008 között Csukcsföld kormányzójaként tevékenykedett. Azután kétszer is - 2008-ban és 2011-ben - megválasztották a régió törvényhozó testületének elnökévé, legutóbb a kormányzó Egységes Oroszország párt javaslatára. Akkor úgy nyilatkozott, hogy több száz milliárd dollárt költött Csukcsföld fejlesztésére, mivel azonban túlságosan sok pénz folyt el a hivatalnokok keze között, saját kezébe akarta venni a dolgok irányítását.

Az autonóm körzet vezetésének közleménye szerint Abramovics folytatja nagyberuházásait a régióban. 

Csukcsföld a világ legritkábban lakott  térségei közé tartozik - egy  négyzetkilométerre 0,7 lakos jut. Noha a régió ásványi kincsekben rendkívül gazdag, a lakosság életszínvonala alacsony.

A Vedomosztyi című orosz napilap keddi cikke szerint Abramovics jó kapcsolatot ápolt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője azt nyilatkozta az újságnak: nem tud arról, hogy a milliárdos egyeztetett-e döntéséről az orosz államfővel.

A Vedomosztyi ugyanakkor úgy tudja, Abramovics mostani döntésében az is szerepet játszott, hogy a Szövetségi Tanácsból (az orosz törvényhozás felsőházából) kiszorították Larisza Ponomarjovát, Csukcsföld képviselőjét, Abramovics korábbi kormányzó hivatalának titkárságvezetőjét. A képviselőnő a Putyin hatalma elleni tiltakozó mozgalom egyik vezetőjeként ismertté vált Ilja Ponomarjov ellenzéki politikus édesanyja.

Roman Abramovics elégedetlenségét nem csak a Ponomarjovára gyakorolt politikai nyomás váltotta ki, hanem az orosz politikai vezetés egyéb döntései sem tetszettek neki - fogalmazott egy név nélkül nyilatkozó csukcsföldi illetékes a lapnak, de további részleteket nem árult el. 

Abramovics egy csukcsföldi árvaházban nőtt fel, jogászként diplomázott. Kétszer vált el, hét gyermeke van, élettársa Darja Zsukova divattervező.

A Chelsea angol futballklub tulajdonosának vagyonát a Forbes amerikai magazin áprilisban 10,2 milliárd dollárra becsülte. Abramovics ezzel a vagyonnal már nem került be a tíz leggazdagabb orosz közé, de egyebek között a világ legnagyobb luxusjachtját birtokolja, egymilliárd dollárra becsülik műtárgygyűjteményét. A 46 éves milliárdos elsősorban az acéliparban gazdagodott meg. Ő volt a Gazprom által 2005-ben megvásárolt Szibnyefty tulajdonosa is.

Kimaradt?